Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Performans MANS-a: "Vjenčanje Crne Gore i narko bosa"


MANS: "Vjenčanje Crne Gore i narko bosa"
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00

Autor video priloga: Predrag Tomović

(Video: Predrag Tomović)

Pošto su od Agencije za nacionalnu bezbjednost dobili dopis, kojim se potvrđuje da su predmet obrade tajne policije, aktivisti NVO MANS-u su odlučili da uličnim performansom, upravo ispred sjedišta tajne policije, iskažu svoj odnos prema tome, ali i ukažu na svoje viđenje problema organizovanog kriminala u Crnoj Gori.

Metaforično vjenčanje Crne Gore i Narko Bosa je bila aluzija na vjenčanje kontroverznog Rožajca Safeta Kalića, koji je u javnosti više puta povezivan sa narko-biznisom, a čijoj je svadbi prisustvovalo više funkcionera Agencije za nacionalnu bezbjednost.

O tome svjedoči snimak koji je publikovan na Internet servisu YouTube, a poseban podatak predstavlja činjenica da je jedina akcija tužilaštva, koja je uslijedila, bila pokušaj utvrđivanja identiteta lica koje je taj video klip publikovalo, a ne bavljenje samim sadržajem snimka.

Iako im je bila na pragu, današnjoj svadbi nije prisustvovao niko od operativaca i funkcionera ANB-a, mada se, među svatovima, čula spekulacija da će se na YouTube-u pojaviti snimak koji će možda potvrditi suprotno.

Mladence: Crnu Goru i Narko Bosa je vjenčala direktor MANS-a Vanja Ćalović.

- "Da li vi narko - bosu, uzimate Crnu Goru da bude vaša zakonita supruga, da bude vaša sigurna luka u dobru i u zlu, dok vas smrt ne rastavi."

- "Da."

- "Da li vi Crna Goro uzimate narko bosa za svog zakonitog supruga , da ga čuvate, pazite i štitite u dobru i u zlu , dok vas smrt ne rastavi?"

- "Da"

- "U ime Udbe i Ozne , proglašavam ovaj brak zakonitim. Čestitamo mladencima, svatovima i svima onima koji će ovim brakom biti zaštićeni."

Aktivisti MANS-a, koji su najistaknutiji kritičari državnog aparata i vrha vlasti zbog korupcije i organizovanog kriminala, su današnjim veselim performansom iskazali i svoj odnos prema potvrdi da su predmet pažnje tajne policije.

Oni su nedavno dobili dopis ANB-a, u kom se kaže da bi odgovor na MANS-ovo pitanje - da li se o njegovim čelnim ljudima prikupljaju podaci, dobili odgovor da bi "udovoljenje zahtjevu moglo onemogućiti, odnosno dovesti u opasnost izvršenje određenih poslova iz nadležnosti ANB", što je u ovoj NVO shvaćeno kao potvrda njihovih sumnji.

Svatovi su bili saglasni da je mlada blistala u bijeloj vjenčanici sa velom preko lica, a mladoženja, smrtno ozbiljan i kratko ošišane kose, junački se šepurio u tamnom odijelu sa automatskim oružjem, koje je, prema povjerljivom izvoru, kupio od međunarodnih dilera dječijih igračaka.

Crni Škorpion je bio zadenut za pojas, sve do kraja ceremonije, poslije čega je ispaljeno više zamišljenih rafala, a sve po ugledu na snimak Kalićeve svadbe. Mladenci su, ekskluzivno za Radio Slobodna Evropa, opisali emotivno stanje nakon vjenčanja.

RSE: Da li je mlada uzbuđena?

"Jako"

RSE: Kakve su emocije?

"Ne mogu to da vam opišem riječima. Od ovog braka očekujem puno."
  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG