Dostupni linkovi

Grčki konzul kaže da je Mariupolj uništen kao Grozni ili Lenjingrad


Izbjeglice se okupljaju na ulici dok napuštaju grad tijekom ukrajinsko-ruskog sukoba u opkoljenoj južnoj luci Mariupolj, Ukrajina, 20. marta 2022.
Izbjeglice se okupljaju na ulici dok napuštaju grad tijekom ukrajinsko-ruskog sukoba u opkoljenoj južnoj luci Mariupolj, Ukrajina, 20. marta 2022.

Generalni konzul Grčke u Mariupolju Manolis Androulakis, posljednji diplomat Evropske unije koji se evakuirao iz ove opkoljene ukrajinske luke, rekao je u nedjelju, 20. marta da se taj grad pridružuje mjestima koja su u potpunosti srušena u ratovima.

Androulakis je pomogao desecima grčkih državljana i etničkih Grka da se evakuiraju. U utorak je napustio Mariupolj i nakon četverodnevnog putovanja kroz Ukrajinu preko Moldavije prešao u Rumunjsku, zajedno s još deset grčkih državljana.

"Ono što sam vidio, nadam se da niko nikada neće vidjeti", rekao je Androulakis kad je u nedjelju stigao na međunarodni aerodrom u Ateni i ponovno se okupio sa svojom obitelji.

"Mariupolj će postati dio liste gradova koji su potpuno uništeni ratom; ne moram ih imenovati - to su Guernica, Coventry, Alep, Grozni, Lenjingrad", rekao je Androulakis.

Prema grčkom ministarstvu vanjskih poslova, Androulakis je bio posljednji diplomat EU koji je napustio Mariupolj, gdje su mnogi stanovnici zarobljeni i pod teškim bombardiranjem više od dvije sedmice dok ruske snage nastoje preuzeti kontrolu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u subotu, 19. marta da je ruska opsada Mariupolja "teror koji će se pamtiti stoljećima koja dolaze".

Najmanje deset etničkih Grka je ubijeno, a nekoliko ih je ozlijeđeno otkako je Rusija počela napadati Mariupolj. Više od 150 grčkih državljana, posade plovila i etničkih Grka evakuirano je iz regije, saopćilo je grčko ministarstvo vanjskih poslova.

Mariupol, grad s više od 400.000 stanovnika prije rata, povijesno je imao znatnu populaciju etničkih Grka koji su bili aktivni u trgovini i pomorstvu u regiji od bizantskog razdoblja.

Majka i beba preminule poslije napada na porodilište u Mariupolju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00
XS
SM
MD
LG