Dostupni linkovi

Izbori za vijeća i predstavnike manjina u Hrvatskoj


U 7 sati u Hrvatskoj su otvorena birališta na izborima za manjinsku samoupravu.

U 7 sati u Hrvatskoj su otvorena birališta na izborima za manjinsku samoupravu. Preko 250 tisuća pripadnika nacionalnih manjina na 845 biračkih mjesta širom Hrvatske – pedesetak više nego na prošlim izborima - biraju članove vijeća nacionalnih manjina i manjinske predstavnike, tijela važna radi sudjelovanja manjina u javnom životu i upravljanju lokalnim poslovima.

Manjinska vijeća biraju se u jedinicama u kojima pripadnici neke manjine čine najmanje 1,5 posto stanovništva, u općinama i gradovima u kojima živi više od 200, te u županijama gdje živi više od 500 pripadnika nacionalne manjine. U općinska manjinska vijeća bira se 10 članova, gradska 15, a županijska 25 članova. U jedinicama u kojima nema dovoljno pripadnika pojedine manjine za formiranje vijeća, ali ih ipak ima najmanje 100, biraju se manjinski predstavnici. Županijska manjinska vijeća imaju 25 članova, gradska 15, općinska deset.

Manjine ukupno biraju 352 vijeća i 109 predstavnika. Vijeća biraju u 19 županija, Gradu Zagrebu, 68 gradova i 108 općina, a predstavnike u 19 županija, Zagrebu, 34 grada i jednoj općini.

Manjinska vijeća i predstavnici biraju se u gradovima, općinama i županijama ovisno o broju pripadnika pojedine manjine koji žive u konkretnom gradu, općini ili županiji. Njihova je funkcija u prvom redu savjetodavna.

Članove vijeća bira 14 manjina, predstavnike njih 20, a kandidata je ukupno gotovo 6.700.

Najviše kandidatura za vijeća i za predstavnike istakla je srpska manjina – njih 189, Bošnjaci 71, Albanci 55, Romi i Mađari po 50, Talijani 25, Makedonci 16, a Židovi svega jednu – predstavnika u Zagrebu.

Manjinska vijeća biraju se u jedinicama u kojima pripadnici neke manjina čine najmanje 1,5 posto stanovništva, u općinama i gradovima u kojima živi više od 200, te u županijama gdje živi više od 500 pripadnika nacionalne manjine. U općinska manjinska vijeća bira se 10 članova, gradska 15, a županijska 25 članova. U jedinicama u kojima nema dovoljno pripadnika pojedine manjine za formiranje vijeća, ali ih ipak ima najmanje 100, biraju se manjinski predstavnici. Županijska manjinska vijeća imaju 25 članova, gradska 15, općinska deset.

Odaziv na prošlim izborima na manjinsku samoupravu 2015. godine bio je slab – svega 13,48 posto. Ove se godine manjinski izbori po prvi puta održavaju po posebnom nedavno donesenom zakonu.

Državno izborno povjerenstvo danas će dvaput objaviti izvještaj o odazivu birača, a u ponedjeljak će biti objavljeni rezultati za ona biračka mjesta gdje neće trebati ponavljati izbore, odnosno održati drugi krug glasanja. Birališta se zatvaraju u 19 sati. Ovo su peti po redu izbori za manjinsku samoupravu. Prvi su održani 2003. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG