Dostupni linkovi

Manji broj klubova u Premijer ligi BiH isfiltriraće kvalitet


Sagovornici RSE smatraju kako će smanjenje broja klubova u Premijer ligi BiH za četiri, o čemu je nedavno odlučila Skupština Fudbalskog saveza BiH doprinijeti prije svega kvalitetu, kako igrača, tako i utakmica. Dosadašnja liga broji 16 klubova, a od sezone 2016/2017.godine, Premijer liga će brojati 12 klubova.

Svaka reforma je bolna, ali neophodna. Time su se vodili delegate u Skupštini Fudbalskog saveza BiH kada su glasali za smanjenje broja klubova u Premijer ligi BiH. Sport u ovoj zemlji, a time i fudbal u katastrofalnom je stanju.

Klubovi grcaju u dugovima, stadioni jedva da zadovoljavaju osnovne kriterije, a igrači, često, mjesecima čekaju na plate. Zbog toga, smatra jedan od inicijatora ideje o skraćenju lige, direktor Nogometnog kluba Široki brijeg, te član Izvršnog odbora Fudbalskog saveza BiH, Josip Bevanda došlo je vrijeme za ovaj korak u bh fudbalu.

“Država mora otvoriti nekakav segment ulaganja prema sportu, ulaganja prema našoj djeci, koja bi imala bolje uvjete, bolje trenere i infrastrukturu”, smatra Bevanda.

Ima i mišljenja da je način smanjenja lige na dvanaest klubova trebao biti drugačiji.

"Ja nisam bio protiv ove odluke jer podržavam smanjenje lige, međutim smatram da nije izglasan najbolji način. Po meni bi najbolje bilo da je skraćenje išlo postepeno, da prvu godinu bude 14 klubova, a naredne 12", smatra Midhat Sarajčić, direktor Nogometnog kluba Travnik i delegat Skupštine Fudbalskog saveza iz Srednjebosanskog kantona.

Većina fudbalskih klubova podržava smanjenje broja klubova u ligi. Smatraju da će to itekako poboljšati kvalitet takmičenja, ali i uslova.

“Ako želimo bolji kvalitet, ako želimo vrhunske rezultate, ako želimo da naši igrači ne koštaju 20 ili 30 hiljada eura vani, već da koštaju milione, onda moramo stvoriti uslove. Moramo obezbijediti infrastrukturu. Ne možete doći na gostovanje, a da nemate tople vode u svlačionicama, da nemate osnovnih uslova da se fudbaleri operu”, smatra Edis Kusturica, predsjednik Uprave Fudbalskog kluba Sarajevo.

I direktor banjalučkog Borca Robert Zrilić podržava smanjenje lige. Smatra da mora postojati norma, koju će ispunjavati tih 12 klubova kada ostvare plasman u ligi.

“Klubovi moraju da imaju dobre stadione, dobru i sigurnu infrastrukturu, pomoćne terene, reflektore, da imaju publiku, da su atraktivni, da bude to jedna dobra komercijalna liga, jer može biti vrlo atraktivna”, tvrdi Zrilić.

Zahjtev političke prirode

Ova tema je aktuelna posljednjih četiri-pet godina. Prvi prijedlog za smanjenjem lige stigao je Savezu 2012.godine, međutim tada nije dobio podršku. Ovaj put bilo je više opcija o načinu na koji će liga biti skraćena.

"Postojala su dva prijedloga, da smanjenje ide postepeno sa 16 na 14, pa sa 14 na 12. Razgovarali smo mnogo o ovome, reforme su teške i bolne ali zaista najiskrenije mislim da je ovaj prijedlog koji je prošao danas puno bolji za sve klubove koji se takmiče u Premijer ligi", kaže Darko Ljubojević, potpredsjednik N/FSBiH, te nekadašnji fudbaler banjalučkog Borca.

Skraćenje lige je najbolji potez koji se mogao desiti bh klubskom fudbalu, stav je sportskog novinara Bakira Tire.

“Sigurno da će se tada isfiltrirati i kvalitet i klubovi koji mogu pratiti taj istinski profesionalizam, jer iz godine u godinu zahtjevi UEFA-e za odigravanje utakmica su sve rigorozniji, a mi tu puno kaskama, pogotovo u infrastrukturi”, objašnjava Tiro.

Ipak nije sve išlo tako glatko, kao glasanje delegate. Naime, pri prvom prijedlogu skraćenja lige, Fudbalski savez Republike Srpske podržao je smanjenje broja klubova, ali da se među 12 klubova, osiguraju četiri pozicije za klubove koji dolaze iz ovog bh entiteta. Predstavnici FIFE i UEFE odmah su reagovali, te ponovili kako se plasman može ostvariti isključivo na osnovu sportskih rezultata.

“Taj zahtjev je bio, mogu slobodno reći, dijelom političke prirode.On je otpao. Jednom smo već suspendovani zbog neprovođenja Statuta, UEFA je sada na vrijeme reagovala i FS RS nije imao izbora, nego prihvatiti reform”, kaže Tiro.

Iako se još uvijek ne zna kakav će biti model takmičenja, nekadašnji fudbaler Mirsad Fazlagić podsjeća kako je to napravljeno u susjednim zemljama, te da bi po sličnom modelu bh. Premijer liga bila mnogo atraktivnija.

“U Hrvatskoj upotrebljavaju, takozvano, trokružno i četverokružno takmičenje, gdje bi se u toku sezone, igralo više derbija, pa bi naprimjer FK Sarajevo i NK Željezničar igrali četiri puta. To znači da bi se veći dio lige svodio na derbije. Kroz takve derbije sigurno bi se došlo do boljeg kvaliteta”, smatra Fazlagić.

Jedan od prijedloga budućeg modela Premijer lige je da 12 klubova, prvi dio sezone igra po dvokružnom bod sistemu. Potom, šest prvoplasiranih ulazi u Ligu za prvaka, a preostalih šest nastupa u Ligi za opstanak. Izvršni odbor Saveza naknadno će se očitovati o budućim pravilima najpopularnije igre na svijetu.

  • 16x9 Image

    Selma Boračić-Mršo

    Nakon sticanja prvih iskustava na u Balkanskim istraživačkim mrežama (BIRN) i BHT-u, od 2007. radi kao novinar-reporter za radijski program i TV magazin Liberty.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG