Dostupni linkovi

Bjeloruski režim manipulira djecom "nepodobnih"


Aktivisti zahtjevaju oslobađanje Andreia Sannikova i njegove supruge Irine Khalip, 27. prosinac 2010.
Aktivisti zahtjevaju oslobađanje Andreia Sannikova i njegove supruge Irine Khalip, 27. prosinac 2010.
Najnoviji potez bjeloruskih vlasti, najava da bi mogli oduzeti skrbništvo nad jednim trogodišnjakom, posljednji je u nizu poteza autoritarnog režima Aleksandra Lukašenka kojim on želi uništiti opoziciju u svoj zemlji.

Riječ je o sinu jednog od predsjedničkih kandidata koji se nalazi u zatvoru zajedno sa suprugom.

Roditelji Dannila Sannikova su u zatvoru. Otac Andrei je bio jedan od predsjedničkih kandidata, vodeći opozicionar, a majka, poznata novinarka Irina Khalip.

Uhapšeni su nakon demonstracija koje su u Minsku izbile 19. decembra poslije reizbora Lukašenka za predsjednika.

Od tada je dječak kod majčinih roditelja, no, kako se djed razbolio i morao na operaciju, vlasti su odlučile dječaka staviti u sirotište. Odluka bi trebala biti poznata do kraja mjeseca.

Povijest kao da se ponavlja. Kao i u Staljinova doba, djeca „neprijatelja države“ završavala su u sirotištima.

Khalipa je uhapšena dok je davala intervju jednoj moskovskoj radio stanici, a Sannikov je prema saznanjima u zatvoru teško pretučen. Slomljene su mu obje noge.

Kao još dvadesetak ljudi mogao bi biti osuđen za djelovanje protiv države i završiti sa 15 godina zatvora.

Mnogi od uhapšenih još uvijek su u zatvoru KGB u Minsku i nije im omogućen razgovor s odvjetnicima ili članovima obitelji.

Prijetnje upućivane i uoči izbora

Lytsina Khalip, baka trogodišnjeg dječaka, kaže da o kćerki nije čula glas od dana kada je uhapšena. Uspjela je dobiti pismo u kojem je ona moli da čuva Danila.

Gospođa Khalina također upozorava da je njena kćerka dobijala prijetnje uoči izbora, te da je dobila e- mali s nepoznate adrese u kojem joj se poručilo:

„Ne misli na sebe, misli na svog sina“.
Aktivisti zahtjevaju oslobađanje Andreia Sannikova i njegove supruge Irine Khalip, 21. prosinac 2010.

Baka strahuje za sudbinu dječaka i priznaje da je strah postao još jači od dana kada je pokušala kćerki i zetu u zatvoru dostaviti odjeću i hranu. Dok je bila pred zatvorom dobila je hitni poziv iz Danilovog dječjeg vrtića. Tamo su je dočekale dvije žene koje su se predstavile kao službenici ureda za socijalnu skrb.

„Žene su bile prijateljski raspoložene, iako su prenjele prilično uznemirjuću vijest“, kaže baka Khalipa.

„ Ako nemate sredstava, ne brinite. Dijete neće ostati samo“, rekle su mi.

Poruka je bila jasna.

„Ovo je pokušaj da se manipulira s Irenom“, kaže zabrinuta majka i baka.

U socijalnoj službi, nemoguće je dobiti komentar, iako se priznaje da je KGB službi poručio da je dijete bez roditeljske brige.

Pavel Sapelko, odvjetnik uhapšenih tvrdi da je KGB pismo socijalnoj službi, 23. decembra, šest dana prije nego su Sannikov i njegova supruga i službeno optuženi za zločin protiv države.

Bjeloruski servis našeg radija dnevno izvještava o premetačinama KGB, o premlaćivanju ljudi, te strahovanju da bi iz škola i fakulteta mogli biti protjerani sudionci demonstracija, kao što je bilo 2006.
XS
SM
MD
LG