Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mandić i Medojević optužuju SNP


Andrija Mandić

Nakon što je Glavni odbor Socijalističke narodne partije odlučio da ta stranka nastupi samostalno na izborima 29. marta iz ostalih opozicionih stranaka su zbog toga upućene oštre optužbe na račun Srđana Milića. Može li to biti početak otvorenog sukoba među opozicionim partijama u predizbornom periodu?

Lideri Nove srpske demokratije i Pokrete za promjene Andirija Mandić i Nebojša Medojević optužili su Socijalističku narodnu partiju da je odlukom o samostalnom nastupu na izborima sahranila ideju jedinstvene opozicione liste i time dovela, kako je rečeno, u opasnost generalnu ekonomsku stabilnost države. Medojević i Mandić su saopštili za list "Dan" da je SNP pružio ruku režimu na izborima. Odgovarajući na ove optužbe potpredsjednik Socijalističke narodne partije Vasilije Lalošević kaže da su konstatacije lidera dvije opozicione stranke neozbiljne konstrukcije političara koji se osjećaju odbačenim:

"Kazati u ovim vremenima da je odluka glavnog odbora o samostalnom nastupu Socijalističke narodne partije na izborima mogla doprinijeti da bude ugrožena generalna ekonomska stabilnost po mom mišljenju je najblaže rečeno i najbolje je kazati jedna neozbiljna konstrukcija političara koji se osjećaju odbačenim i mislim da je to sasvim dovoljna mjera ocjene jednog ovakvog nastupa."

Nebojša Medojević
Do ovih optužbi je došlo nakon neuspješnih višenedjeljnih pregovora opozicionih stranaka o zajedničkom nastupu. S toga je otvoreno pitanje da li ovo početak otvorenog sukoba među opozicionim partijama u predizbornoj kampanji. Portparoli Nove srpske demokratije i Pokreta za promjene Jovan Vučurović i Koča Pavlović kažu da ne mora da dođe do sukoba među opozicijom već da su navodi lidera tih stranaka samo konstatacija na epilog pregovora o jedinstvenoj listi. Jovan Vučurović:


"Ja to ne bih nazvao međuopozicionim sukobom jer mi iz Nove srpske demokratije, a vidim i kolega iz Pokreta za promjene, samo konstavovale situaciju na terenu, odnosno vodili smo se ponašanjem gospodina Srđana Milića u proteklom periodu dok je on sebe isticao u prvi plan prilikom pregovora o jedinstvu opozicije, on je na sebe preuzeo to breme koje je očigledno bilo za njega teško komplikovano i mogu da zaključim da nema potrebe za nekim sukobima unutar opozicije jer moramo znati da bi to najviše priželjkivali naši politički protivnici iz Demokratke partije socijalista. Ako dođemo do te spoznaje svi zajedno vidjećemo da nema potrebe za međuopozicionim sukobima, a ovo što se zove konstatovanje onoga što je uradio Srđan Milić u proteklih dvadeset dana ne možemo nazvati sukobima."

Koča Pavlović kaže da mora da se konstatuje odgovornost za svaku političku odluku, a prema njegovom mišljenju u ovom slučaju je odgovornost na SNP-u:

"Konstatujemo ono što je činjenica, a to je da je ova ideja pravljenja široke opozicione liste koja je zaista imala ogromni potencijal da je ta ideja stavljena ad akta i upropaštena jučerašnjom odlukom SNP-a. To mora da se konstatuje i mora da se konstatuje odgovornost za svaku političku odluku. Onaj ko donosi odluku mora da snosi nekakvu odgovornost i mislim da crnogorska javnost i građani Crne Gore moraju da imaju jasnu predstavu o tome o onome ko je odgovoran za to što neće biti velike, široke, moćne opozicione liste koja je prijetila po svim sondažama da DPS konačno pošalje u opoziciju."

Predsjednik Narodne stranke Predrag Popović kaže da je upozoravao da može doći do unutaropozicionog rata. On takođe smatra da najveću odgovornost snosi lider Socijalističke narodne partije Srđan Milić:

"Na zadnjem sastanku i ono što se moglo čuti na tom sastanku rekao sam da mi ovo više liči na objavu opšteopozicionog rata nego na jedinstvo opozicije i da veliku odgovornost snosi SNP i njen lider gospodin Milić. Očigledno da je Milić imao drugu namjeru. Ovo sve oko jedinstvene liste bilo je fingiranje za javnost njegove navodne želje da imao jedinstvenu listu, a u suštini on se pripremo za ono što će uraditi juče, da SNP izvuče iz cijele te priče, odnosno da opozicija i ovoga puta ne bude ujedinjena i zbog toga nosi ključnu odgovornost i za sve posljedice koje će iz toga proisteći račun će morati da plati onaj koji je prvi povukao taj potez."

  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG