Dostupni linkovi

Mamić: I svastika na Poljudu bila usmjerena protiv mene


Svastiku su organizirala dva ministra te iste vlade koja je progon radila meni: Zdravko Mamić (arhivska fotografija)
Svastiku su organizirala dva ministra te iste vlade koja je progon radila meni: Zdravko Mamić (arhivska fotografija)

Bombardiran lošim vijestima – od kaznene prijave nogometašu Luki Modriću za lažno svjedočenje do loše financijske situacije Dinama – kontroverzni nogometni menadžer Zdravko Mamić na svaki način pokušava dokazati da je suđenje za korupciju i utaju poreza, u stvari, politički progon. Najnoviji biser je da su organizatori svastike na Poljudu u ljeto 2015. godine dvojica ministara iz tadašnje vlade lijevog centra.

Mamić je izjavio da iza kukastog križa na Hajdukovom stadionu pred dvije i po godine stoje – dva ministra iz tadašnje vlade lijevog centra, kao dio šireg progona kojeg je ta vlada provodila protiv HDZ-ovih financijera.

"Pa, svastiku su organizirala dva ministra te iste vlade koja je progon radila meni. Naravno da ću reći njihova imena kada dođe za to vrijeme. Imam za to dokaze, a imam i druge dokaze oko svastike", izjavio je Mamić.

Dvanaestog 12. lipnja 2015. godine se na travnjaku tijekom utakmice Hrvatska – Italija na splitskom stadionu Poljudu pojavio kukasti križ. Počinitelj nije pronađen, a policija je protiv nepoznatog počinitelja podigla kaznenu prijavu zbog poticanja na mržnju.

Zbog incidenta UEFA je Hrvatski nogometni savez (HNS) kaznila sa 100.000 eura, oduzimanjem jednog boda i dvije utakmice bez publike.

Istražitelji na travnjaku Poljuda
Istražitelji na travnjaku Poljuda

Ministar unutarnjih poslova u toj vladi Ranko Ostojić kratko je u poruci Radiju Slobodna Europa (RSE) kazao kako takve izjave ne želi komentirati, a – ako netko ima informacije o kaznenom djelu – prava adresa za to je Državno odvjetništvo.

I poznati odvjetnik Branko Šerić kazao je RSE da u takvim slučajevima organi progona obavezno moraju razgovarati sa osobom koja tvrdi da ima relevantne podatke.

"Ova Mamićeva konstrukcija izmiče zdravoj logici još i više nego što je to inače bio slučaj sa njegovim izjavama", kaže za RSE program novinar riječkog Novog lista Jasmin Klarić, koji podsjeća kako Mamić tvrdi da već dugo vremena nema nikakve veze za Hrvatskim nogometnim savezom.

"Potpuno je jasno da svastika, Poljud i Zdravko Mamić ne mogu biti ni u kakvoj vezi, jer valjda bi netko – da je htio naštetiti Zdravku Mamiću – nacrtao svastiku na maksimirskom stadionu za vrijeme neke Dinamove europske utakmice. To mi se nekako čini da bi bilo štetnije za lik i djelo Zdravka Mamića. Međutim, ova priča postaje sve tužnija. Očito je da se Mamiću i njegovom poslovnom modelu bliži kraj. Ovo je početak kraja, sasvim sigurno, ali – početak kraja Zdravka Mamića", ocjenjuje Klarić.

Klarić: Mamiću i njegovom poslovnom modelu bliži se kraj
Klarić: Mamiću i njegovom poslovnom modelu bliži se kraj

Mamić ima razloga za zabrinutost – Sportska inspekcija Državnog ureda za sport ustanovila je da je reizbor njegovog saveznika Davora Šukera na čelno mjesto nogometnog saveze nelegalan, Luka Modrić optužen je za lažno svjedočenje na suđenju Mamiću, na suđenju su prihvaćeni novi dokazi protiv njega, a i njegov poslovni model je pred slomom, jer je Dinamo prošlu godinu završio sa 112 milijuna kuna (15 milijuna eura) u minusu, podsjeća Klarić.

"Više nema toliko igrača koji Mamiću mogu donijeti novce da se taj minus premosti i, čini mi se, da se cijela Mamićeva i sportska i pravosudna priča bliži kraju, te da je to razlog njegove nervoze i sve nevjerojatnijih konstrukcija o velikoj zavjeri protiv njega", ističe novinar Klarić.

Pred koji dan Mamić je u jednosatnoj tiradi prozvao glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana da ga politički progoni.

Kako prenose mediji, Cvitan je odgovorio kako "živimo u demokraciji gdje svatko može govoriti što želi, pa makar to bile i gluposti".

RSE je uputio upit policiji, Državnom odvjetništvu (DORH) i Sigurnosno-obavještajnoj agenciji (SOA) s pitanjem – što kane poduzeti povodom ove Mamićeve izjave. Do sada – bez odgovora.

Čini se da ni druge državne institucije više Mamića ne shvaćaju ozbiljno, pa ni kod ovako ozbiljnih stvari.

Sigurnosne kamere snimile su pred dvije i po godine dva muška lika kako nečime polijevaju travnjak Hajdukovog stadiona pred utakmicu s Italijom.

Sve je više onih koji misle da počinitelja ipak treba tražiti među brojnom grupom oštrih protivnika aktualne garniture na vrhu HNS-a, koju žele diskreditirati ovakvim skandalima, a financijski uništavati HNS dok se ova garnitura ne makne.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG