Dostupni linkovi

Reić: Lakše je biti nogometni menadžer nego dilati drogu


Potvrdio da je istraga protiv njega proširena: Zdravko Mamić
Potvrdio da je istraga protiv njega proširena: Zdravko Mamić

Kontroverzni nogometni menadžer Zdravko Mamić potvrdio je na društvenim mrežama kako se najnovije proširenje istrage protiv njega odnosi upravo na transfer Vedrana Ćorluke. Čini se da je prekid prijateljstva između njega i hrvatske predsjednice definitivan, i da je HDZ shvatio da im je Mamić mnogo više teret, nego korist. Da se država više brine za sport, bilo bi manje mešetara u sportu, poručuju poznavatelji.

Siva eminencija hrvatskog nogometa Zdravko Mamić potvrdio je na svom Facebook profilu da je istraga protiv njega zbog trgovine igračima proširena i na slučaj prodaje Vedrana Ćorluke Manchester Cityju. On tamo tvrdi da je „bez lažne skromnosti ponosan na taj posao“ koji ne bi mogao nitko drugi obaviti, kao i na sve drugo što je napravio za „Dinamo“.

A na što je ponosan? Ponosan je na slučaj u kojem ga Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) tereti da je 2007. i 2008. godine zajedno sa bratom, sinom i još dvojicom kompanjona prigodom transfera „jednog igrača u jedan engleski klub“ oštetio „Dinamo“ za dodatnih 1,7 milijuna eura. Radi se o proširenju istrage na osnovu prijave tzv. „poreznog“ USKOK-a i podataka prikupljenih međunarodnom pravnom pomoći koju su hrvatski istražitelji zatražili i dobili.

Ovo proširenje istrage koincidira sa pucanjem ljubavi između HDZ-a i Mamića, koje je bilo najjasnije vidljivo prigodom susreta hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović sa predsjednikom UEFA-e Aleksandrom Čeferinom. Prema priopćenju, ona je tada kazala kako se „nogomet ne igra samo zbog novca, prodaje igrača i uglednika u ložama, nego zbog onih koji ga vole, zbog navijača, kao i svih onih koji se amaterski ili profesionalno bave tim sportom. Ti ljudi su snaga nogometa i njima se nogomet mora vratiti.“ Svi su to u Hrvatskoj shvatili kao jasnu poruku upravo Zdravku Mamiću.

Urednica sporta na portalu index.hr Dea Redžić u izjavi za Radio Slobodna Europa nije iznenađena ovim prekidom.

Mamić kao uteg stranci: Dea Redžić
Mamić kao uteg stranci: Dea Redžić


„Bilo je posve očekivano da će Zdravko Mamić u jednom trenutku postati uteg stranci koju on financira, a koja njemu vraća davanjem legitimiteta njegovoj kući, odnosno Hrvatskom nogometnom savezu i 'Dinamu' ovakvom kakav je.“

Naša sugovornica je od onih koji su na Mamićev lov u mutnom ukazivali od samih početaka pred 13-14 godina.

„I zato mi je – nakon svega što se vjerojatno pokralo i što se devastiralo u nogometnim klubovima i Hrvatskom nogometnom savezu i načina na koji se osramotio cijeli jedan sustav – bolno što je trebalo toliko dugo vremena za jednu političku odluku koja sada djeluje zaista zakašnjelo. Naravno, uvijek treba pozdraviti želju da se stvari razriješe, no mislim da je to došlo debelo prekasno!“

Doajen sportskog novinarstva, novinar Slobodne Dalmacije Zdravko Reić kaže za RSE da će sud procijeniti je li u Mamićevim aranžmanima s igračima bilo kriminala, ali da je problem u tome što se država financijski makla iz sporta, što se najbolje vidi po tome da za sport ide 0,1 posto državnog proračuna.

„Država u sport ne ulaže ništa, i onda država prepušta sport nekim poduzetnicima ili spretnim ljudima ili ljudima koji su umočeni u razne stvari. Vi imate danas menadžera koliko hoćete koji ulažu novac u mlade igrače, daju im sada, pa onda kada odu u inozemstvo puno im uzimaju, jer im je to lakše nego dilati drogu, kamatariti ili baviti se nekim drugim nezakonitim poslovima. Danas je najelegantnije novac uložiti u nekog mladog igrača i s njim sklopiti sporazum.“

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG