Dostupni linkovi

Malo fali do ispunjenja uslova za "evropski datum"


Konsultativni sastanak crnogorskih zvaničnika i Evropske unije u Podgorici, 25. jul 2011.
Crna Gora se nalazi pred samim krajem roka koji je dobila od Evropske komisije da ispuni sedam uslova za dobijanje datuma početka predpristupnih pregovora.

Iako domaći zvaničnici izražavaju zadovoljstvo do sada urađenim, čini se da ipak postoji svijest da posao nije okončan, na šta ukazuju i predstavnici Evropske unije koji pozdravljaju dosadašnji učinak, ali i upozoravaju da to ipak nije dovoljno.

"Preostalo je još posla koji se mora uraditi", rekla je, tokom otvaranja Trećeg konsultativnog sastanka crnogorskih zvaničnika i Evropske unije u ponedjeljak u Podgorici, šefica Jedinice za Crnu Goru i Albaniju u Generalnom direktoratu Evropske komisije za proširenje Maria Garcia Fidalgo, koja je pozdravila napredak Crne Gore u ispunjavanju uslova za dobijanje datuma početka predpristupnih pregovora, ali i ukazala na potrebu okončanja preostalog dijela posla.

"Znam da ste uradili jako puno, ali taj rad treba nastaviti uz istu odvažnost i entuzijazam. Vi ste utvrdili određene zakonske tekstove koji su presudni kao što je izborno zakonodavstvo. I mi se nadamo da će sve političke partije, Vlada, opozicija, parlament i da će nam poslati dobre vijesti."

Crna Gora je prošle jeseni, uz status kandidata, dobila i čitav niz, kako su evropski zvaničnici tada govorili, "domaćih zadataka". Kao ključni uslovi za dobijanje datuma početka predpristupnih pregovora, pored reforme državne uprave, unapređenja slobode medija i antidiskriminacije, navedeni su, prije svega: stvaranje efikasnog, depolitizovanog sudstva i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Tokom "premijerskog sata" u ponedjeljak u crnogorskom parlamentu, premijer Igor Lukšić je, odgovarajući na pitanje poslanika vladajuće Demokratske partije socijalista kojoj i sam pripada, o ostvarenim rezultatima na putu ka Evropskoj uniji rekao da "jedino uspješna realizacija sedam prioriteta sigurno vodi ka otvaranju predpristupnih pregovora.

Lukšić je naglasio potrebu usvajanja izbornog zakonodavstva i implementaciju zakona o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Sa zadovoljstvom konstatujem da se pokazalo da je ambiciozan nacionalni plan realno ostvariv. Kada ovo kažem ne podcjenjujem još uvijek preostale pojedine oblasti ali optimista sam i po ovom esencijalnom demokratskom pitanju koje je vrhunski test političke zrelosti našeg društva. Mislim na izborno zakonodavstvo. U ubjeđenju da je taj cilj na dohvat ruke potenciram važnost da u ovoj završnici da konsenzus o evropskom putu Cren Gore u punoj mjeri djeluje u praksi i da za dobrobit naših građana dovedemo do kraja obaveze koje smo definisali", kazao je premijer.

"Vrijeme istine se primaklo"

Crnogorski šef diplomatije Milan Roćen je tokom sastanka sa predstavnicima Evropske unije rekao da ima razloga za zadovoljstvo, te da je Crna Gora, gotovo do kraja ispunila obaveze iz Akcionog plana, ali da neke ipak, još uvijek nije.
Konsultativni sastanak crnogorskih zvaničnika i Evropske unije u Podgorici, 25. jul 2011.

"Jedna od ključnih je i usklađivanje izbornog zakonodavstva sa Ustavom. Ja vjerujem, iako je ostalo samo još nekoliko dana, da će i tu društvo i politički subjekti pokazati demokratsku zrelost i da ćemo ispuniti i tu obavezu. Krajnji rezultat zavisiće od toga da li smo ispunili sve obaveze. Ja vjerujem da ćemo u predviđenom roku i to završiti. Ono što je poseban kvalitet ovih današnjih konsultacija i uvodnog rada je upravo sve to što je na agendi ovoga sastanka a to su sugestije na niz predloga zakona, prije svega mislim na Zakon o sprječavanju konflikta interesa", rekao je Roćen.

"Crna Gora mora da popravi antikorupcijski pravni okvir, što je u skladu sa ključnim prioritetima koje je postavila Evropska komisija, a izmjena Zakona o konfliktu interesa predstavlja ključni dio tog okvira", saopšteno je iz kabineta evropskog komesara za proširenje Štefana Filea.

Crnogorski Zakon o konfliktu interesa, u međuvremenu je povučen iz skupštinske procedure, pa parlamentarci sada čekaju smjernice evropskih eksperata koji se u ponedjeljak i utorak sastaju sa predstavnicima domaćih državnih institucija.

Sastanak nije otvoren za javnost ali je, otvarajući skup, predstavnica Evropske komisije Maria Garcia Fidalgo istakla potrebu uklanjanja svake argumentacije koja bi mogla dovesti u pitanje odluku Savjeta ministara Evropske unije koji će u decembru odlučivati o dodjeljivanju, ili pak daljem odlaganju, određivanja datuma početka predpristupnih pregovora za Crnu Goru.

"Vrijeme istine se primaklo. Prvi korak biće izvještaj o napretku koji će biti usvojen 12. oktobra. Drugi ključni element je Savjet koji odlučuje jednoglasno i naš zajednički cilj jeste da damo takve argumente za Crnu Goru koji neće moći da budu pobijeni, da niko iz nikakvog razloga ne može da sumnja da nijeste uradili svoj dio zadatka, da imamo te snažne argumente zasnovane na vašim zaslugama. Da bi se to ostvarilo još uvijek moramo neke stvari da uradimo", naglasila je Maria Garcia Fidalgo.
XS
SM
MD
LG