Dostupni linkovi

Pop i rok: Sve manje koncerata u gradu muzičkih zvijezda


Dino Merlin i Hari Varešanović
Dino Merlin i Hari Varešanović

U glavnom gradu BiH sve je manje koncerata pop i rok muzičara. Naročito se rijetko održavaju koncerti u klubovima i manjim dvoranama.

U Sarajevu rijetko nastupaju i muzičari koji su rođeni u tom gradu, poput Dine Merlina, Harija Mata Harija, Tife i drugih.

Uzroke kroničnog nedostatka koncerata u Sarajevu mnogi vide u ekonomskoj krizi u medijima koji diktiraju ukus publike.

Legendarni rok muzičar Mladen Vojičić Tifa nedavno je održao koncert u sarajevskom klubu City Pub. Bio je to njegov prvi klupski koncert u rodnom gradu nakon rata. Tifa već neko vrijeme odbija davati izjave za medije, tako da smo bili uskraćeni za njegov komentar.

Vlasnik pomenutog kluba, Senad Hasanović Ćupo, kaže kako je to bio pun pogodak, jer se sarajevska publika zaželjela takvih događaja.

„Atmosfera je bila perfektna. To je bio neki pik našeg dosadašnjeg rada.Tifa je bio pun pogodak za ove ljude. Dao je sve od sebe, kao što je uvijek i davao“, kaže Hasanović.

Estradni menadžer Faruk Drina smatra kako je u BiH dugi niz godina prisutna ekonomska kriza, zbog koje je ponuda koncerata svedena na minimum.

„Za jednu metropolu kao što je Sarajevo i koja ima pola miliona stanovnika, to je smiješno. Dešavaju se incidenti, kao što su koncerti u Zetri, koja je najveća dvorana u BiH. Održavaju se dva do tri godišnje. Beograd i Zagreb imaju sedmično toliko koncerata. Sve je uslovljeno ekonomskom krizom. Trenutačno imate dva do tri imena koja mogu napuniti Zetru ili Skenderiju“, navodi Drina.

Drina također dodaje kako mediji u velikoj mjeri diktiraju popularnost pojedinih pjevača.

„Rezultati aktivnosti Pinka, Granda, pa i OBN-a diktiraju što će se slušati. Dijaspora je također posebna priča, koja je pod udarom pomenutih medija i DM-a i BN-a. Hayat se tu nekako probija, ali ne može izaći na kraj s konkurencijom. Ti mediji diktraju ukus publike“, naglašava Drina.

Sudbinu Sarajeva dijele i drugi bosanskohercegovački gradovi. U Banjaluci, usljed najezde izvođača iz Srbije, rijetko ili gotovo nikako nastupaju muzičari iz tog grada. Banjalučka pjevačica Maja Tatić o tome kaže:

„Uvijek je kod nas bilo – interesantnija je komšijina krava, nego tvoja. Možda je ružno rečeno, ali tako je. Nisi nekako tražen u svojoj sredini. Nije to samo kod nas, nego je to prisutno svugdje u svijetu.“

Bosanskohercegovačka muziča pop rok scena posljednjih godina uveliko stagnira. Moguće je izdvojiti tek nekoliko imena koja su koncertno aktivna u BiH i regiji, kaže pjevačica i kantautorica Maya Sar.

„Meni je žao što ne postoji šira scena, što ne postoji više konkurencije na tom planu. To je uzrkovano raznim faktorima, kao što je nedostatak izdavača i medija, koji bi određenu vrstu muzike i izvođače profilirali kroz muzičke emisije“, ocjenjuje Maya Sar.

Ukus publike, odnos prema domaćim izvođačima i nedostatak koncertnih dvorana, neki su od uzroka sve manjeg broja koncerata pop i rok muzičara u Sarajevu, mišljenja je muzički kritičar Amir Misirlić.

„Nije više do kvaliteta ljudi koji se bave muzikom u Sarajevu i kvaliteta njihovih pjesama. To je pitanje našeg odnosa prema njima i našeg vlastitog ukusa koji je nije izgrađen i definiran. Ne vidim neku perspektivu kada su u pitanju koncerti u Sarajevu. Tu imamo još jedan momenat, a to je da nemamo puno prostora koji bi mogli da pokriju razliku između klupskih svirki i stadiona“, smatra Misirlić.

Primjera radi, u zagrebačkoj dvorani Vatroslav Lisinski ili u beogradskom Sava centru, u jednom tjednu održava se i po nekoliko koncerata različitih izvođača. Sarajevski klubovi, dvorane i stadioni svedeni su na tek nekoliko koncerata godišnje.

XS
SM
MD
LG