Dostupni linkovi

'Mali ljetni velesajam' starih knjiga najživlje mjesto u Zagrebu
Ankica Barbir-Mladinović


Desetak dana uoči nove školske godine jedno od najživljih mjesta u Zagrebu je široki travnjak nedaleko Velesajma, ispred monumentalne Inine zgrade, na kojem djeca, svih uzrasta, prodaju i kupuju stare školske knjige. Kroz tu živu tržnicu na otvorenom, unatoč nesnosnim vrućinama, prođe dnevno i više tisuća ljudi.

"Izvol'te knjige, za koji razred tražite?"
"Evo imamo knjige za 6, 7. i 8. razred osnovne i prvi gimnazije, maksimalno 40 kuna (5 eura)."


"Ja tražim za drugi razred ekonomske", kazala nam je gospođa Kaja, samohrana majka, a već je i lani kupila sinu polovne knjige.

"Da, puno je jeftinije nego u knjižarama, tamo su cijene – katastrofa."

RSE: Jel radite?

"Ne radim, radi samo suprug, al' ni on ne prima plaću već 4 mjeseca, tako da me ovo, doslovce, spašava."

Riječ je uglavnom o siromašnijim Zagrepčanima ili roditeljima bez posla. Sreća je što iste knjige vrijede 4 godine, jer donedavno su se knjige stare godinu dana morale bacati. Ovako, za komplet polovnih knjiga roditeljima je dovoljno i manje od 100 eura, a u knjižarama je to od 200 do 300 eura, ovisno koja škola i godina

"Ja sam nezaposlen, a žena radi. Imamo 2 školarca i početak školske godine nam je užasno težak."
"A ja sam nakon 29 godina staža ostala bez posla i završila na burzi, a dvoje ih školujemo. Srećom radi muž, al' šta, dobiva samo 4 i pol tisuće kuna (oko 600 eura), a 3.600 imamo kredita. To znači da nam od njegove plaće ostane samo 900 kuna, nemam za platit režije, a kamo li da djeci kupim knjige. I, eto, ovdje nađemo nešto polovnih knjiga, nešto nam prijatelji ostave."
"Ja sam cvjećarka, dvije kćeri mi idu u osnovnu, a nemam posla, pomažu nam bake i djedovi. Pokušala sam ja nesto privatno, al' tko danas kupuje cvijeće? Ni vijenci se više ne kupuju..."
"Na ovim sam knjigama dosta uštedio, zadovoljno nam priča otac 13 godišnjeg Luke, 500-tinjak kuna sigurno (oko 70 eur). A i knjige su dosta uščuvane, kupujemo od cura, cure bolje čuvaju knjige, nego dečki."


"Zaradiš i nešto si kupiš"

Na 'malom ljetnom velesajmu', kako ga mnogi od milja zovu, mali trgovci stječu i svoja prva poslovna iskustva, a cijene knjiga kreću se od 10 do 40 kuna (od jednog do 5 ili 6 eura).

"Pa, ovdje je veći promet nego li u susjednom Avenue Mallu", zadovoljno kaže Borna.

RSE: Vidim da kupuješ, a jesi li nešto svoje prodao:

"Jesam dosta, odgovara,16 godišnji Viktor, sve za gimnaziju, ali za te novce sad sebi kupujem."
Mali prodavači starih školskih knjiga

Sestre Maja, Marta i Lora također su zadovoljne utrškom, kao i blizanci Philip i Noel.

"Ja ću sad u prvi srednje, ali prodajem knjige za sve razrede", kaže Marta.

RSE: A otkuda ti sve te knjige?

"Nešto je moje, nešto od brata, a nešto od prijatelja", pojašnjava Marta.

"Mi smo blizanci", kažu Noel i Philip, "u osnovnoj nam je školi, za svaki predmet trebala samo jedna knjiga, jer smo išli u isti razred, ali sada smo upisali različite srednje škole i svatko treba svoju knjigu, a roditeljima je to jako skupo."

"I mi smo uspjele super prodati,vesele se 12-godišnje prijateljice Iskra i Mia. Imamo dosta novaca", kaže Mia, "čak 104 kune (oko 12 eur), mislim da smo prodale čak 8 knjiga."

RSE: Pa, to je vaš prvi biznis ikakav je osjećaj, kako je biti trgovac?

"Uživiš se u to, odličan je osjećaj, baš je 'gušt' sam zaraditi nešto", kažu veselo osnovnoškolke, "ne moraš tražiti od roditelja nego zaradiš i nešto si kupiš."

Političari se svađaju oko prošlosti

Unatoč vrelom vjetru i suncu mnogi na asfaltu ili, oni, malo sretniji pod drvecem, provedu i po cijeli dan.

"Riječ je o stotinama pa i više tisuća ljudi, sajam je nastao spontano, ali s obzirom na toliki odaziv trebalo", kažu roditelji, toj vrijednoj djeci osigurati i nesto više, osim 3 kemijska WC-a i cisterne vode.
Mali prodavači starih školskih knjiga

„Možda su mogli dati djeci neki prostor da prodaju udžbenike, kad su već vidjeli da se to tako širi, a ne ovako da djeca sjede po cijeli dan na suncu i prašini, i snalaze se kako sama znaju", nezadovoljno ističe jedna od mama.

Predizborna je kampanja, ističu naši sugovornici, ali ove ljude, kojima je zarada ili ušteda i od 100 kuna, velika, malo tko spominje.

„To njih ne interesira, oni se svađaju oko prošlosti, oko ustaša i partizana, kao pred svake izbore, a mi brinemo o sadašnjosti, kako preživjeti. Oni ne brinu kako se roditelji s nižim primanjima, ili bez posla, snalaze kad počne nova školska godina i pod kakvim su stresovima kad treba dijete poslati u školu. A kad bi ga opremio onako kako treba, i s knjigama i s odjećom, trebalo bi najmanje3 do 4 ili 5 tisuća kuna (od 400 do 700 EUR), a otkuda?!", rezignirano kaže gđa Marija, čekajući da joj unuka nađe tražene knjige.

Slično zaključuje i samohrana majka 15-godišnjeg Dominika.

„Oni se samo međusobno prepucavaju i podmeću jedni drugima 'kajle ', a na nas, niti tko misli, niti nas tko gleda, tako je bilo i tako će biti...“
XS
SM
MD
LG