Dostupni linkovi

Reportažni zapis: Mali Zvornik odsečen od sveta


Mali Zvornik, grad presečen klizištem
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00

Mali Zvornik, grad presečen klizištem

O Malom Zvorniku, koji je četiri dana odsečen od sveta, govori se kao o gradu kome preti brdo iznad njega. Nakon nezapamćenih kiša proradili su odroni i klizišta. Najveće od, kako se procenjuje 60 klizišta, preseklo je put između centra Malog Zvornika i dela u kome živi najveći deo stanovništva, kao i Stari most koji vodi ka Zvorniku u Bosni i Hercegovini.

“Komunikacija je prekinuta kompletna, ne samo Mali Zvornik nego i komunikacija prema Bajinoj Bašti i Užicu”, kaže nam jedan meštanin Malog Zvornika koga smo zatekli u centru tog mesta, na magistralnom putu koji vodi ka naselju, a koji je sada presečen zemljom koja se odronila sa brda u čijem smo podnožju. Dok razgovaramo, preleće nas helikopter iz koga se snima teren.

Rezultati nisu vedri. Klizište je veliko, prema prvim zvaničnim procenama, čak 800 puta 800 metara, što ga čini jednim od najvećih u Srbiji. Prolaz je zatvoren zbog bezbednosti, a zemlju privremeno raskrčuje bager, kako bi se probio kamion koji pokušava da odnese vodu u okolna sela koja su danima bila odsečena od sveta.

Dešavanja kod Starog mosta, sa zebnjom prati meštanka koja se prvi put spustila do centra od kada su poplave pokrenule odrone.

“Kako da ne brinemo? U pripravnosti smo, šta može sve da bude, da se može bježati”, kaže nam.

(FOTOGALERIJA iz Malog Zvornika, fotografije Ognjen Zorić)

Preko puta na ovoj deonici prešlo je oko 50 000 kubika zemlje, kamenja i stabala i sručilo se u reku Drinu, suzivši tako njeno korito na tom delu za oko trećinu.

“Velika količina zemlje pomešana sa glinom i drvećem sišla je u korito reke Drine”, rekao nam je načelnik policije Malog Zvornika Slaviša Nestorović, pokazujući nam zakrčeni deo Drine sa Starog mosta.

“Kao što se može videti negde oko trećinu rečnog korita ta zemlja je već zatrpala tako da postoji opasnost da dođe do prirodne brane gde bi došlo do stvaranja veštačke akumulacije gde bi automatski bile ugrožene i opština Mali Zvornik i opština Zvornik”, ispričao nam je Nestorović.

Osim prelaza pešaka preko Starog mosta, odron je prekinuo gasovod, vodovodne cevi I telefonske kablove, zbog čega su dva dana bile u prekidu i telefonske veze i internet.

Što se tiče saobraćaja, za sada je saobraćajna komunikacija sa Malim Zvornikom jedino moguća preko Zvornika u Bosni i Hercegovini. Policija nas upućuje na granični prelaz Novi most, udaljen nekoliko kilometara. Odatle ulazimo u Zvornik u Republici Srpskoj, pa kolima još nekoliko kilometara do brane na hidroelektani.

Hidroelektranu preazimo peške. Još nešto više od kilometra pešačimo do grada. Meštanima Malog Zvornika, to je sada svakodnevica:
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:35 0:00
Direktan link

Ipak, koliko god problem meštana Malog Zvornika bio veliki, ukazuju nam da je još teže ljudima iz sela u njihovoj okolini, pre svega Donja Trešnja, koje su nepogode putpuno odvojile od ostatka opštine.

“Kako je prošao ostali narod mi smo dobro. Da ima koga ja bih sutra primila kod mene”, rekla nam je jedna meštanka.
  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG