Dostupni linkovi

Preuzimanje FK Sarajeva otvara novo poglavlje sporta u BiH


Vincent Tan, fotografija preuzeta sa portala FK Sarajeva
Vincent Tan, fotografija preuzeta sa portala FK Sarajeva
Malezijski milijarder Vinsent Tan stekao je dominantnu upravljačku strukturu u FK Sarajevo. Ovaj potez rukovodstva obradovao je armiju navijača sarajevskog premijerligaša. Prvo će riješiti probleme koji se godinama gomilaju u klubu, a potom, uz pomoć Tanovog novca, živjeti svoje fudbalske snove.

Svi bh. fudbalski klubovi imaju finansijskih problema i bilo kakva pomoć je dobro došla.

Dolazak Vinsenta Tana otvara novo poglavlje bh. sporta, a timu sa Koševa donosi potrebnu stabilnost i snagu na svim poljima, posebno finansijskom.

Potpredsjednik FK Sarajevo Edis Kusturica kaže kako je ovo bitna prekretnica za takozvani bordo tim:

„To znači novi početak za FK Sarajevo. Na ovaj način mi ćemo uspjeti - uz saradnju sa našim povjeriocima, i reprograme i restruktuiranja njihovih potraživanja koja su imali prema nama - da deblokiramo klub, da ga konačno oslobodimo od svih stega, ucjena, pritisaka, pa čak i da zaustavimo jedan stečajni postupak.“

Uskoro se očekuje formiranje novog Upravnog odbora kluba sa Koševa u kojem će malezijski milijarder imati potpunu kontrolu.

Tan će uplatiti dogovorena sredstva, a uskoro će se formirati budžet za ovu i naredne sezone. Ovo je najbolja ovogodišnja investicija, tvrdi sportski novinar agencije Anadolija Bakir Tiro:

„Investicija Melezijca Tana u FK Sarajevo je jedini ispravan i spasonosni put za naše klubove, odnosno za naš sport. Tu govorim argumentovano jer država ne ulaže u sport, pa ni lokalne zajednice.“

Malezijski milijarder Vinsent Tan, koji se svojevremeno našao na Forbesovoj listi milijardera, nije vlasnik kluba, ali je stekao dominantnu upravljačku strukturu, jer u BiH ne postoji zakonosko uporište za privatizaciju sportskih klubova. Tiro smatra da to se to mora mijenjati:

„Zbog toga su u Sarajevu pribjegli načiniu privatizacije kroz upravljačku strukturu. Ona je legalna, ali nije kao što je svugdje u svijetu - ako je Roman Abramovič vlasnik Čelzija, zna se da je vlasnik, a ovdje će Tan biti nezvanični vlasnik FK Sarajeva.“

Važno je napomenuti da u ugovoru između FK Sarajevo i Vincenta Tana stoji kako niko, ni pod kojim uslovima neće mijenjati ime, grb i boju FK Sarajevo. FK Sarajevo postao je "in priča" u regionu, a vijest su objavili i ugledni britanski mediji.
XS
SM
MD
LG