Dostupni linkovi

Malala: Želim da svaka devojčica bude obrazovana


Malala: Želim da svaka djevojčica bude obrazovana
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00

Malala: Želim da svaka djevojčica bude obrazovana

Petnaestogodišnja pakistanska mirovna aktivistkinja Malala Jusufzai, poznata po zalaganju za školovanje devojčica, prvi put se obratila javnosti u video poruci od kada su joj prošle godine talibani pucali u glavu.

U poruci, objavljenoj u ponedeljak a snimljenoj pre njene poslednje operacije u subotu, Malala je rekla da se oporavlja i zahvalila se pristalicama.

"Danas možete da vidite da sam živa, mogu da govorim, mogu da vas vidim. I bolje sam iz dana u dan. To je samo zbog molitvi ljudi, jer su se svi ljudi - muškarci, žene, deca – svi oni molili za mene,“ rekla je ona.

Malala se oporavlja nakon dve uspešne operacije u britanskoj bolnici "Kraljica Elizabeta" u Birmingemu, ugrađivanja titanijumske pločice u lobanju i elektronskog aparata u uvo. Lekari su joj ugradili titanijumsku pločicu koja štiti njen mozak tako što je prekrila rupu od metka u lobanji.

U drugoj video poruci koju je objavila bolnica, snimljenoj 24 sata nakon subotnje operacije ona je rekla: “Mogu po malo da hodam, mogu da pričam i bolje se osećam.”

Direktor bolnice "Kraljica Elizabeta" doktor Dejv Roser rekao je da se Malala stabilno oporavlja.

"Sve je dobro proteklo, ona je sa intenzivne nege prebačena na jedno od bolničkih odeljenja i veoma je dobro,” objasnio je on.

Malala je u video poruci navela da je zajedno sa svojom porodicom i savetnicima formirala "Malala fond" za edukaciju dece širom sveta.

"Bog mi je dao ovaj novi život. Ovo je drugi život. I ja želim da mu služim. Želim da služim ljudima. I želim da svaka devojčica, svako dete bude obrazovano. Zbog toga smo organizovali Malala fond”, kazala je ona.

Malala je ranjena prošle godine dok se autobusom vraćala iz škole u pakistanskoj dolini Svat. Naoružani napadači, koji su je zaustavili školski autobus, pucali su u devojčicu 9. oktobra.

Šest dana kasnije, s prostrelnim ranama na ramenu i na glavi, prevezena je u bolnicu u Birmingemu, specijalovanu za lečenje britanskih vojnika u Avganistanu.

Postala je simbol protivljenja talibanskom ekstremizmu i njihovim strogim tumačenjima šerijatskog zakona, a javnosti je postala poznata kada je imala samo 11 godina, jer je na blogu za servis BBC-ja na urdu jeziku opisala svoj život pod talibanima.
XS
SM
MD
LG