Dostupni linkovi

Malali nagrada Amnesty Internationala


Malala Yousafzai
RSE, prevela: Ena Stevanović

Amnesty International je objavio da je svoju najveću nagradu dodijelio pakistanskoj aktivistici za obrazovanje i kandidatkinji za Nobelovu nagradu Malali Yousafzai.

Ova organizacija za borbu za ljudska prava sa sjedištem u Londonu je 17. septembra objavila da će Malala podijeliti nagradu Ambasadora savjesti za 2013.godinu sa američkim pjevačem i borcem za ljudska prava Harrijem Belafonteom.

Nagrada se uručuje „pojedincima koji su svojim primjerom promovirali i borili se za ljudska prava tijekom cijelog svog života“.

Irski rock pjevač i aktivist za ljudska prava Bono Vox skupa sa Azarom Nafisijem, američko-iranskim piscem i autorom knjige „Čitati Lolitu u Teheranu“, će na ceremoniji koja će se održati 17. septembra u Dublinu dodijeliti Malali ovu prestižnu nagradu.

Generalni sekretar Amnesty Internationala Salil Shetty je u priopćenju rekao:

„Harry i Malala su istinski ambasadori savjesti koji se bore za univerzalna prava, pravdu i ljudsko dostojanstvo i nadahnjuju druge da slijede njihov primjer.“

Malala, učenica i nekadašnja blogerica BBC-ja je pisala o životu pod talibanskom diktaturom i svojim stavovima o potrebi promoviranja obrazovanja djevojčica.

U oktobru prošle godine talibanski napadač je pogodio u glavu i vrat ovu šesnaestogodišnjakinju u dolini Swat na sjeverozapadu Pakistana, što je osudio cijeli svijet. Malala je nakon toga prebačena u Veliku Britaniju na operaciju da bi u martu krenula u školu u Birminghamu.

Malala je izjavila da joj je „velika čast“ primiti ovu nagradu.

„Nadam se da ćemo jednog dana radeći zajedno ostvariti naš san o obrazovanju za svako dijete i u svakom kutku svijeta,“ dodala je.

Dobitnik Emmyja Belafonte je opisao Malalu kao „istinsku junakinju našeg vremena“.
Belafonte je cijeli svoj život posvetio humanitarnom radu što uključuje i borbu za prava djece koja su se zatekla u oružanom sukobu u Siriji, kažu iz Amnesty Internationala.

Raniji dobitnici Amnestyjeve nagrade ambasadora savjesti su između ostalih Vaclav Havel, Nelson Mendela i Aung San Suu Kyi.

Nizozemska organizacija za prava djece Kids Rights je početkom mjeseca dodijelila Malali Međunarodnu dječju nagradu za mir u vrijednosti od 100 hiljada eura. Novac će biti uložen u obrazovanje djevojčica u Pakistanu.
XS
SM
MD
LG