Dostupni linkovi

Uhapšen pakistanski sveštenik zbog prijetnji smrću nobelovki Malali


Malala Jusafzai

Pakistanski svešenik koji je prijetio da će ubiti nobelovku Malalu Jusafzai uhapšen je u sjeverozapadnoj provinciji Khjber Pakhtunkhva, prenosi agencija Associated Press (AP).

Svešenik, muftija Sardar Ali Hakani, uhapšen je u okrugu Laki Marvat 9. juna nakon što je njegov video postao viralan na društvenim mrežama u kojem je prijetio Malali zbog njenih nedavnih komentara o braku, rekao je Vasim Sadžad, šef lokalne policije 10. juna.

Na video snimku se vidi svešenik kako stoji naoružan i poziva ljude da izvrše samoubilački napad na Malalu kada se vrati u Pakistan, navodno zbog njenih ranijih komentara tokom juna britanskom magazinu Vogue o braku za koje Hakani tvrdi da vrijeđaju islam.

Malala živi u Velikoj Britaniji od 2012. godine nakon što su pakistanski talibani pucali na nju i teško ranili. Tada je imala samo 15 godina i izazvala je bijes talibana svojom kampanjom za obrazovanje djevojaka.

U intervjuu za Vogue, Malala je rekla: "Još uvijek ne razumijem zašto se ljudi moraju vjenčati. Ako želite imati osobu u svom životu, zašto morate potpisati papire za brak, zašto to ne može biti samo partnerstvo?"

Primjedba je izazvala buru na društvenim mrežama u Pakistanu i razbjesnila islamiste i neke svešenike.

XS
SM
MD
LG