Dostupni linkovi

Malala: Bez kompromisa oko obrazovanja žena u Afganistanu u mirovnim pregovorima


Malala Yousafzai
Malala Yousafzai

Dobitnica Nobelove nagrade za mir Malala Yousafzai kaže da "ne bi trebalo biti kompromisa" oko prava na obrazovanje djevojčica u Afganistanu u sklopu mirovnih pregovora između vlade i talibanskih militanata.

U intervjuu za Afganistanski servis Radija Slobodna Evropa 21. septembra, Yousafzai je rekla da je "mir dragocjen" za afganistanski narod koji je pretrpio četiri decenije rata, izgubivši članove porodica, domove i sredstva za život.

Malala, koja je 2014. godine nagrađena Nobelovom nagradom za mir za svoju kampanju koja podržava obrazovanje djevojčica, naglasila je da ženske slobode i ljudska prava ne smiju biti podrivani u bilo kojem mirovnom procesu.

"Svi se nadamo da će mir doći na ovaj svijet tako da naši ljudi imaju normalan život. Ali, prijeko je potrebno da [vlada i talibani] slušaju glasove civilnog društva i žena i ne bi trebalo biti kompromisa o obrazovanju djevojčica i ljudskim pravima, jer se mir ne može vratiti bez ljudskih prava", rekla je Malala.

Ženska prava jedno su od najtežih pitanja u dugo odgađanim mirovnim pregovorima uz posredovanje SAD-a koji su započeli u Dohi 12. septembra.

Tokom svoje kratke administracije u Afganistanu, talibani su zabranjivali ženama da idu u školu i rade izvan svojih domova, istovremeno brutalno provodeći strogi kodeks oblačenja.

Mnogi afganistanski aktivisti strahuju da bi ženska prava mogla biti žrtvovana u mirovnim pregovorima, uprkos nedavnim obećanjima talibanskih zvaničnika da će poštivati ženska prava prema islamskom zakonu.

Milioni djevojčica u Afganistanu krenule su u škole, a žene imaju pravo na rad i učešće u politici od pada talibanskog režima 2001. godine.

Malala je preživjela napad talibana u Pakistanu 2012. kada su je napali zbog njenih blogova i promoviranja prava djevojčica na obrazovanje.

Kao četrnaestogodišnjakinja postala je najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir.

XS
SM
MD
LG