Dostupni linkovi

Makron se obraća Francuzima u atmosferi štrajka i protesta


Emanuel Makron
Emanuel Makron

Francuski predsednik Emanuel Makron večeras će gradjanima uputiti Novogodišnju poruku koju Francuzi nestrpljivo očekuju u kontekstu štrajka i protesta koji zemlju potresaju od 5. decembra zbog najavljene reforme penzija.

Makron će se obratiti 27. dana štrajka železnice koji je paralizovao zemlju, a njegov govor će biti analiziran iako je njegova služba navela da neće ulaziti u detalje o reformi penzija.

Društveno nezadovoljstvo uoči Nove godine za sada ne jenjava, iako je najavljen sastanak 7. januara između predstavnika sindikata i premijera Eduara Filipa.

Protivljenje reformi o univerzalnom sistemu isplata penzija dovelo je do štrajka železnice u celoj zemlji kao i u glavnom gradu. Taj štrajk je duži od onog 1995. godine kada je tadašnji premijer Alen Žipe bio primoran da odustane od reforme penzija i socijalnog osiguranja.

Za sada se ništa ne zna o sadržaju Makronovog govora. Izvori Jelisejske palate su nedavno samo naveli da će predsednikova poruka imati "umirijući ton" i da danima radi na obraćanju.

Makron koji je ostao neobično ćutljiv o štrajku, protestima i samoj reformi, izjavio je pred Božić da bi železnica trebalo da razmotri privremeni prekid štrajka pred praznike. Železnica i sindikati su ipak nastavili da štrajkuju.

Štrajk u Francuskoj: 'Ako problem nije rešen, izlazite na ulice'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:59 0:00

XS
SM
MD
LG