Dostupni linkovi

Putin i Makron razgovarali o situaciji u Ukrajini


Predsednik Francuske Emanuel Makron (desno) bio je u poseti Moskvi početkom februara 2022. godine kada je razgovarao sa Vladimirom Putinom (levo)
Predsednik Francuske Emanuel Makron (desno) bio je u poseti Moskvi početkom februara 2022. godine kada je razgovarao sa Vladimirom Putinom (levo)

Predsednik Rusije Vladimir Putin održao je u četvrtak „iskren“ telefonski razgovor sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron), saopštio je Kremlj, nakon što je Moskva poslala trupe da napadnu svog prozapadnog suseda Ukrajinu.

Lideri su imali „ozbiljnu i iskrenu razmenu mišljenja“ o Ukrajini i Putin je dao „iscrpno objašnjenje razloga i okolnosti iza odluke o sprovođenju specijalne vojne operacije“, navodi se u saopštenju.

Jelisejska palata je saopštila da je Makron pozvao Putina da zahteva prekid ofanzive Moskve u Ukrajini.

„Nakon što je razgovarao sa ukrajinskim predsednikom i u koordinaciji sa njim, predsednik (Makron) je pozvao Vladimira Putina da zahteva hitan prekid ruskih vojnih operacija, napominjući da Rusija rizikuje masovne sankcije“, saopšteno je iz Jelisejske palate dok je Makron prisustvovao samitu EU u Briselu.

Ovo je bio prvi poznati kontakt Putina i jednog zapadnog lidera otkako je Kremlj naredio invaziju na Ukrajinu, navodi agencija Frans pres (AFP).

Operaciju su osudili zapadni lideri, a EU, Velika Britanija i SAD su naložili sankcije protiv Rusije.

XS
SM
MD
LG