Dostupni linkovi

Makron pozvao na hitan povratak mira na Bliskom istoku


Emmanuel Macron
Emmanuel Macron

Predsednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) naglasio je 14. maja hitnost povratka mira na Bliskom istoku u telefonskom razgovoru sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, saopštila je Jelisejska palata.

Makron je Netanjahuu preneo da Izrael ima pravo na odbranu, ali je izrazio zabrinutost za sudbinu civilnog stanovništva u Gazi, prenela je agencija AFP.

Nastavljajući kontaktiranje sa zvaničnicima u cilju zaustavljanja nasilja na Bliskom istoku, Makron je izraelskom premijeru izrazio saučešče za žrtve koje su poginule u napadima palestinskog pokreta Hamas i drugih terorističkih grupa, navelo je francusko predsedništvo i dodalo da je Makron ponovo "čvrsto osudio" te napade.

Francuski predsednik je 13. maja razgovarao sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom kojem je takođe izrazio zabrinutost zbog sudbine civilnog stanovništva u Gazi.

Izrael je 14. maja napao Gazu artiljerijskom vatrom kao i vazdušnim napadima, pri čemu je 13 osoba poginulo, uključujući troje dece, saopštili su lokalni zdravstveni zvaničnici.

Izraelska vojska ciljala je tunele palestinskih militanata kako bi pokušali da zaustave raketne napade na izraelske gradove.

Kancelarija Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova saopštila je da postoje izveštaji o 200 uništenih ili teško oštećenih stambenih jedinica kao i da se stotine ljudi skonilo u škole u severnoj Gazi, prenosi Reuters.

Gaza se sprema za kopnenu invaziju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:06 0:00

Od kada su 10. maja počeli napadi u Gazi je ubijene su 122 osobe, uključujući 31 dete i 20 žena, 900 osoba je ranjeno, rekli su palestinski zdravstveni zvaničnici.

Broj preminulih u Izraelu stoji na osam, od toga jedan vojnik koji je patrolirao na granici sa Gazom, šest izraelskih civila i jedan radnik iz Indije.

Sedmorica Palestinaca ubijena su 14. maja na Zapadnoj obali u nekoliko sukoba sa izraelskom vojskom, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja, a prenela je agencija AP.

XS
SM
MD
LG