Dostupni linkovi

Makron kritikovao poljskog premijera kao ’radikalnog desničara’


Emanuel Makron

Poljski premijer Mateuš Moravjecki je „desničarski radikalni antisemit“, rekao je francuski predsednik Emanuel Makron u intervjuu listu „Le Parisien“, objavljenom u petak, produbljujući svađu između dva evropska lidera.

Moravecki, koji se pozicionirao se kao snažan glas za oštre akcije protiv Rusije zbog njene invazije na Ukrajinu, pre nekoliko dana je doveo u pitanje Makronove redovne telefonske razgovore sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, javlja DPA.

U to vreme, poljski lider je primetio da niko nije pregovarao sa Adolfom Hitlerom u želji da okonča Drugi svetski rat.

"To je sramotno", rekao je Makron, napominjući da je Moravjecki uveo zabrane za homoseksualace, biseksualace i transrodne osobe.

On je takođe istakao da je u toku sudski postupak protiv Moravjeckog zbog nepropisnog otpuštanja sudija.

Pored toga, Makron je optužio Moravjeckog da podržava ekstremno desničarsku političarku Marin Le Pen, koja je Makronov glavni protivnik na predsedničkim izborima koji počinju u nedelju.

On je napomenuo da je Le Pen više puta posetila poljskog lidera.

"Ne budimo naivni. Danas pokušava da joj pomogne na izborima", rekao je Makron.

Građanke i građani Francuske 10. aprila glasaju u prvom krugu predsedničkih izbora na kojima Makron traži drugi mandat, ali ga u anketama sustiže čelnica krajnje desnice Marin Le Pen.

Ti izbori se smatraju ključnim za buduće usmerenje Francuske, ali i Evrope, a prvi krug odrediće koja će dva kandidata odmeriti snage u drugom, 24. aprila.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG