Dostupni linkovi

I Makedonci na vežbama u Gruziji


Vojska Makedonije
Vojska Makedonije

Makedonska armija će u maju učestvovati na dve vojne vežbe u Gruziji, koje su u organizaciji NATO-a. Četiri štabna oficira i jedan vod sa tridesetak vojnika iz Druge mehanizovane pešadijske brigade Armije Republike Makedonije biće deo ovih manevara Alijanse.

Portparol Armije Mirče Gjorgoski kaže da su predstavnici Armije učestvovali i u jednogodišnjem planiranju ove dve vežbe:

“Za nas kao Armiju izuzetno je važan svaki poziv da učestvujemo na vežbi NATO-a, jer je to dokaz da smo postigli interoperabilnost i standarde Alijanse. Svaka vojska treba vežbati, to je njen moto.”

A eksperti su ubeđeni da učešće makedonskih vojnika i oficira na vojnim vežbama NATO-a u Gruziji neće narušiti odnose Makedonije sa Rusijom. Profesor Nazmi Malići kaže da Makedonija samo sprovodi obaveze koje je preuzela iz partnerstva sa Alijansom:

“Tu nema dileme da Makedonija treba učestvovati i dobro je što smo dali saglasnost o tome. Sa druge strane, to ne treba poremetiti odnose sa Moskvom, jer se radi o jednoj mirovnoj vežbi.”

A kako se gleda na to što je Srbija razmišljala da li bi učeće srpskih oficira na ovim vežbama bilo prikladan korak? Profesor Stojan Kuzev sa Instituta za mirovne i odbrambene studije ističe da je situacija u Makedoniji različita od one u Srbiji i da se one ne mogu uporediti. On kaže da Srbija ima drugačije političke odnose sa Rusijom, a i da javno mnenje tamo nije mnogo naklonjeno Alijansi, posle bombardovanja iz 1999-te godine. Učešćem na ovim vežbama u Gruziji, Makedonija iskazuje kontinuitet u naporima za učlanjivanje u NATO i to je sasvim opravdano, naglašava Kuzev:

“Time će prvo zadržati kontinuitet u svome učešću u misiji Alijanse i drugo, sve će to voditi ka pojačavanju mera koje se preduzimaju za ostvarivanje konačnog cilja.”

I makedonski predsednik Branko Crvenkovski je nedavno na sastanku sa diplomatskim korom u Skoplju rekao da je ubeđen da će Makedonija ući u NATO i da će istovremeno zadržati dobre odnose sa Rusijom.
XS
SM
MD
LG