Dostupni linkovi

Prilika za pozitivan iskorak u sporu oko imena


Grafit u Skoplju
Grafit u Skoplju
Još uvek nema najave sa kojim stavovima će makedonska strana nastupiti na susretu sa medijatorom u sporu sa Grčkom Metjuom Nimicem, koji će u ponedeljak doći u Skoplje nakon skoro dve godine.

Za sada iz Ministarstva spoljnih poslova je samo najavljeno da će biti razgovarano o aktuelnim pitanjima u odnosu prevazilaženja razlika u sporu sa Grčkom. Predsednik Gjorge Ivanov je najavio da ce ovih dana biti održan konsultativni sastanak državnog vrha pre posete Nimica.

“Naša pozicija je jasna. Ono što mi radimo očekujemo da vidimo i sa druge strane. Jer imajući u obzir situaciju u Grčkoj, ne vidimo nekoga koji sa istim intenzitetom i istom posvećenošću prilazi problemu kojeg su oni stvorili”, kazao je Ivanov.

U međuvremenu je grčki premijer Lukas Papademos prihvatio poziv makedonskog kolege Nikole Gruevskog za direktni susret, koji bi se održao na Samitu Evropske Unije početkom marta.

Eksperti smatraju da se poseta Nimica Skoplju i Atini može staviti u kontekst predstojećeg samita NATO-a u Čikagu, ali i u vezi sa nedavnom presudom Haškog suda, da je Grčka prekršila Privremeni sporazum iz 1995 godine. To bi trebalo biti podsticaj za medijatora da nastavi razgovore i da možda proveri da li se to može iskoristiti za pomeranje pozicija.

U svakom slučaju, kažu analitičari, ovo je povoljan trenutak za Makedoniju, koji se može iskoristiti ukoliko se pokaže konstruktivnost i nastupi se sa novim idejama.

“Pretpostavlja se da je ovo dobro vreme, pre samita NATO-a i posle presude u Hagu, da se napravi određeni pritisak na obe strane za njihovu veću konstruktivnost. Sada trebamo pokazati da smo mi oni koji su konstruktivni, koji zaista žele rešavanje spora”, kaže politikolog Vladimir Božinoski.

Profesor Mersal Biljali tvrdi da bi najveća greška sad bila da se pitanje i dalje postavlja dnevno-politički. Da bi se mogla iskoristiti haška presuda, za koju je jasno da nema političkih implikacija, sada treba imati konkretne predloge-

“Možemo se pozivati na odluku suda, ali to nam ne pomaže mnogo, zato što je problem politički, ali i taj segment možemo staviti u eksploataciji, ukoliko ponudimo rešenje, nekakav izlaz”, kaže Biljali.

Eksperti smatraju da medijator Nimic možda ima nekakvo idejno rešenje, s obzirom na to što dolazi u posetu regionu nakon duže pauze.

Metju Nimic u Skoplju će se sastati sa predsednikom države, premijerom i sa šefom diplomatije, a nakon dvodnevnog boravka u Makedoniji, posetiće i Grčku.
XS
SM
MD
LG