Dostupni linkovi

Skoplje: Policijska opsada nezavisne TV A1


Policija ispred zgrade TV A1
U petak u rane jutarnje sate inspektori Uprave za javne prihode su napustili objekat u kome je i A1 televizija, gde su se nalazili od četvrtka u kontroli finansijskog poslovanja nekoliko firmi, koje su, kao i ovaj medij, u vlasništvu Velije Ramkovskog.

Glavni urednik A1 televizije Mladen Čadikovski kaže da su neke od prostorija zapečatili plombama.

“Deo naših službi ne mogu da rade zbog toga, između ostalog i kompjuterski centar iz koga se servisira čitav posao, znači možemo biti dovedeni u veoma neprijatnu situaciju i u pogledu emitovanja programa. Nastavljamo program, a šta će se dalje događati, videćemo”, kaže Čadikovski.
Inspektori Uprave za javne prihode iz zgrade A1 otišli su sa delimično završenim poslom.


Inspektori Uprave za javne prihode, koji su vršili uvid u finansijsko poslovanje u šest od ukupno 40 firmi registrovanih na istu adresu, otišli su sa delimično završenim poslom, izjavila je Vesna Novaković iz ove uprave.

A portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Ivo Kotevski je ovako objašnjavao veliko prisustvo policije u objektu gde se nalazi A1 televizija:

“Ministarstvo unutrašnjih poslova je postupilo na zahtev za asistenciju koji su uputili finansijska policija i Uprava za javne prihode, za kontrolu finansijskog poslovanja više firmi registrovanih na istu adresu, a televizija A1 nije među firmama koje je kontrolisala finansijska policija.”

Sramota za celu zemlju


U međuvremenu je kancelarija Evropske unije u Skoplju izrazila zabrinutost zbog onog što se događalo u četvrtak uveče u A1 televiziji. Oni su kontaktirali Ministarstvo unutrašnjih poslova i pozvali su ih da objasne policijsku intervenciju, sa ciljem da budu izbegnuti dalji nesporazumi.

Policija ispred TV A1
Predsednik Nezavisnog sindikata novinara i medijskih radnika Tamara Čausidis kaže da je ovaj događaj sramota za celu zemlju.

“Batine, gaženje, povlačenje i ponižavanje kolega sa A1 koji su bili sprečeni u poslu, je nešto za što jednostavno nema opravdanja, niti s tim da se radilo o proveri finansjskog poslovanja, niti sa bilo kakvom drugom zakonskom procedurom. Ujedno upućujemo apel i poslodavcu da transparentnim i zakonitim radom zaštiti zaposlene i ne dozvoli da novinari budu doživljavani kao živi štit kojim se brani nečije nezakonsko poslovanje ili politička agenda”, kaže Čausidisova.

Predsednik Udruženja novinara Makedonije Robert Popovski kaže da je u interesu demokratije da MUP objasni da li je bilo prekoračenja ovlaštenja i da li su novinari bili onemogućeni u profesionalnom izvršavanju zadataka. On se obratio i vlasnicima medija.

“Vlasnici medija da budu primer za poštovanje zakona i saradnje sa institucijama sistema, naročito kada je njihov biznis interes u pitanju”, poručio je Popovski.
U A1 televiziji tvrde da se radi o političkom pritisku i da su inspektorima bili omogućeni uslovi da izvrše kontrolu.


Inače, u A1 televiziji tvrde da se radi o političkom pritisku i da su inspektorima bili omogućeni uslovi da izvrše kontrolu i da nije bila potrebna policijska asistencija.

U poslednjih nekoliko meseci Vlada je često, skoro svaki dan, objavljivala demante na priloge koje je emitovala ova televizija, uz kritiku da je ona u sprezi sa opozicionim Socijaldemokratskim savezom.

Na programima A1 su svakodnevno objavljivani prilozi koji su kritički nastrojeni prema Vladi.

Jedan od poslednjih takvih priloga je onaj od četvrtak, o neprijavljenoj imovini koju poseduje u Pragu Sašo Mijalkov, visoki funkcioner MUP-a.
XS
SM
MD
LG