Dostupni linkovi

Umesto mora na Ohrid


Ležaljke na Ohridskom jezeru, arhiv
Gde ćete na godišnji odmor - još uvek je najčešće pitanje u Makedoniji u ovom periodu kada se u zemlji skoro ništa ne događa.

Pošto su glavni news- mejkeri, političari, uglavnom na odmoru, mediji su se okrenuli ka običnim ljudima i njihovom svakodnevnom življenju i problemima.

A otići negde na odmor za većinu njih je ne mali problem.

Oni koji ipak odu na odmor najčešće se odlučuju za makedonske turističke centre, pre svega Ohrid, kao i susedne zemlje, zbog blizine, odnosno jeftinijeg prevoza, kao i steknutih navika iz prošlih godina:

“Ne dozvoljavaju finansije ići negde izvan zemlje, kao što neki idu u Španiju, u Tursku. Bićemo tu, najverovatnije u Ohridu.”
“Verovatno Grčka, veoma mi je blizu i sad su cene nesto niže od prošlih godina.”
“Standard, u skladu sa situacijom, prihodi su dovoljni samo za Ohrid.”


Ohrid, centar grada, juli 2009
Predsednik Asocijacije turističkih agencija Mile Spirovski ističe da Makedonci tradicionalno za godišnji odmor biraju susedne zemlje.

“Prvo je Turska, na drugom mestu je Grčka. Njih biraju zbog profesionalnog odnosa, veoma dobre cene, uređenosti, infrastrukture, kao i zbog zadovoljstva radom personala, lepih objekata, dobre hrane”, kaže Spirovski.

I potpredsednik Komore za turizam Aleksandar Conevski kaže da su kao i svake godine najtraženije destinacije Turska, Grčka, Albanija i Hrvatska, zbog jeftinijih aranžmana.

“Najviše susedne zemlje. iz razloga što su aranžmani izvodljivi i autobuskim prevozom. Dodatni razlog je i to što je još uvek relativno jeftinije u paket aranžmanu, kada su zajedno i usluge smeštaja, prevoza i ishrane”, navodi Cenovski.

Iz državne Agencije za promociju turizma se nadaju da će prvi izbor građana za godišnji odmor ipak biti njihova zemlja.

“Većina njih zaista odabiraju neko od naših turističkih mesta, bilo da je Ohrid, Struga, Prespa, Dojran. U svakom slučaju, očekujemo da veći deo građana provede odmor istažujući Makedoniju”, kaže predsednik Agencije Zoran Strezovski.

Ipak, utisak je da će i ove godine najveći deo stanovništva letnji period provesti u svojim domovima, zbog istog razloga kao i prošlih godina- finansijskog.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG