Dostupni linkovi

Razbijen lanac šverca Kineza za Grčku


Policija Makedonije razbila je lanac šverca ljudima, u koji je bio umešan i specijalac makedonskog Ministarstva unutrašnjih poslova. Kriminalni lanac prevozio je kineske državljane na grčku teritoriju, preko Srbije i Makedonije.

Makedonska policija u sredu je uhapsila 12 osoba iz više gradova u Makedoniji, za koje ima čvrste dokaze da su od novembra prošle godine u jedanaest akcija iz Srbije preuzeli 35 kineskih državljana, koje su prebacili na grčku teritoriju, saopštio je portparol Ivo Kotevski.

Jedan od uhapšenih je i Goran Velkov, pripadnik Jedinice za brzo raspoređivanje Ministarstva unutrašnjih poslova, odnosno specijalnih snaga.

"Uloga policajca je bila da koordinira delovanje ove grupe i da održava kontakte sa pripadnicima grupe u Srbiji, odnosno da koordiniše preuzimanje migranata na makedonskoj teritoriji, koje se odvijalo na ilegalnim graničnim prelazima u blizini Kumanova", izjavio je portparol Kotevski.

Drugi koordinator u makedonskom delu kriminalne grupe je bio Jane Jovanovski iz Gjevgjelije, koji je organizovao transport i prebacivanje kineskih državljana na grčku teritoriju.

Migranti su u Beogradu pristizali avionom, a nakon toga šverceri ljudima u Srbiji bi ih prihvaćali i prebacivali u Makedoniji.

Makedonska grupa ih je čuvala po nekoliko dana i zatim transportirala u Grčkoj preko ilegalnih prelaza na granici u blizini Gjevgjelije, odakle su migranti, uz pomoć grčkih kriminalaca, odlazili u zapadnoevropske zemlje.

U policiji kažu da je u operaciji hapšenja 12-člane grupe kod njih pronađeno nekoliko vozila kojima je obavljan transport, kao i policijska legitimacija, pištolj i rotaciono svetlo i registarske tablice koji su bili korišćeni u prebacivanju migranata iz Srbije u Grčku.

Makedonska policija sličnu akciju je izvela krajem prošle godine, kada je uhapšeno 15 ljudi, koji su iz Srbije u Grčku preko makedonske teritorije ilegalno prebacili 64 migranata iz Kine, indije i Albanije.
XS
SM
MD
LG