Dostupni linkovi

Proeski odlikovan posthumno


Pevač Toše Proeski, 14. februar 2004.
Pevač Toše Proeski, 14. februar 2004.
Da nije bilo one kobne saobraćajne nesreće u oktobru 2007 godine, Toše Proeski bi u utorak proslavio trideseti rođendan.

Ovako je u ponedeljak uveče počeo koncert koji je održan u Skoplju pod nazivom “S ljubavlju od Tošeta”, na kome su nastupili najpopularniji muzičari iz Makedonije, kao i gosti iz susednih zemalja Antonija Sola, Crvena jabuka, Joana, Marko Vozelj i Maja Odžaklievska.
Muzičari koji su radili sa Proeskim kažu da više od tri godine nakon prerane smrti njegova zvezda ne tamni.

Na inicijativu fan kluba Tošeta Proeskog, ovaj koncert je prošao u izvođenju njegovih pesama, a na tri velika ekrana su bili prikazivani video snimci sa Tošetovih nastupa.

Poslednjih tridesetak minuta mikrofon je bio okrenut ka publici, koja je pevala najveće hitove makedonske zvezde. Pre koncerta objavljen je bio i posthumni album sa 15 pesama, od kojih su 12 iz svetske rok antologije koje je Toše izvodio na svojim koncertima.

I više od tri godine nakon prerane smrti Toše Proeskog, njegova zvezda ne tamni.

Muzičari koji su nastupali sa njim kažu da je razlog tome to što je on bio odličan muzičar, ali da su ga krasile i izvanredne ljudske osobine.

Izvanredni talenat, neprevaziđeni glas

Marjan Jovanovski
je član grupe Sintezis, sa kojom je Toše imao saradnju i nastupe na njihovim koncertima i albumima.

"Toše je bio pop pevač, ali iako pop muzika vazi za “lakši” žanr, on je mogao otpevati bilo šta, od klasike, etno muzike do roka. Znači, on se dokazao u svemu i ostavio bi veoma veliki opus iza sebe", rekao je on.

U njegovoj pojavi su spojene dve stvari koje se retko mogu sresti na ovim prostorima, kaže univerzitetski profesor Ilija Acevski.



"On je jedan izvanredan talenat, neprevaziđen kao glas. Ali ono što ga odvaja od ostalih je njegov humanizam, njegova dobrota, sposobnost da pokaže ljubav prema onima koji ga poštuju"
, ističe Acevski.

Za njegov 30. rođendan u rodnom gradu Kruševu završena je izgradnja spomen- kuće, koja će uskoro biti i zvanično otvorena.

Najveća makedonska muzička zvezda ovih dana posthumno je odlikovana sa “Ordenom za zasluge za Makedoniju”, koji je njegovoj porodici uručio predsednik Makedonije Đorđe Ivanov.

U obrazloženju se kaže da se orden dodeljuje zbog visokih dometa njegove profesionalne muzičke delatnosti i doprinosa u obogaćenju i promociji makedonskih kulturnih vrednosti, ali i zbog njegovih humanitarnih aktivnosti.
XS
SM
MD
LG