Dostupni linkovi

File: Ne sme biti izgubljena još jedna godina


Zastave Makedonije i EU u Skoplju - ilustracija
Zastave Makedonije i EU u Skoplju - ilustracija
Ostajemo za našu preporuku o početku pristupnih pregovora, ali postignut je neznatan napredak u protekloj godini, rekao je između ostalog komesar za proširenje Evropske unije Štefan File, prezentujući izveštaj o napretku Makedonije ka EU.

"Glavni izazovi ostaju nezavisnost sudstva, reforme u javnoj administraciji i borba protiv korupcije. Takođe, sloboda izražavanja i dalje ostaje ozbiljan izazov. Zato je ključno postići napredak u pitanju o imenu zemlje. Rešavanje spora se previše odugovlači. Otvaranje pristupnih pregovora će biti korisno ne samo za zemlju i region, vec i za Evropsku uniju kao celinu. Ne sme biti izgubljena još jedna godina", upozorio je File.

Ministarka unutrasnjih poslova Gordana Jankulovska, koja je u vrhu vladajuće VMRO DPMNE, kaže da se izveštaj osvrće na sve ono što je urađeno u proteklih 12 meseci, te da su notirane određene oblasti za koje će biti potrebni dodatni napori za poboljšanje stanja.

"Mi na izveštaj Evropske komisije gledamo kao na jedan putokaz koji nam pokazuje na šta da se fokusiramo u narednom izveštajnom periodu", naglasila je Jankulovska.

Potpredsednik opozicionog Socijaldemokratskog saveza Gordan Georgiev kaže da će vlada ponovo, kao i proteklih godina, pokušati da maskira probleme koji su notirani, da neće diskutovati o njima i da neće pokušati da reši te probleme

"Ne postoji pozitivan izvestaj. U njemu je tačno naglašeno u kojim delovima postoji napredak, a u kojim nazadovanje. Ako vlada uspe pošteno da predstavi izveštaj javnosti, mi ćemo to pozdraviti i pokušaćemo zajedno da radimo na poboljšanju stvari. Ako ponovo pokuša da zamaskira probleme, onda ćemo ponovo ući u proces obmanjivanja javnosti", kaže Georgiev.

Makedonija od 2009. godine dobija preporuku za početak pregovora, ali oni ne počinju zbog spora sa Grčkom o imenu. Od tada zemlja stagnira na putu ka Uniji, svake godine se primedbe i kritike ponavljaju.
XS
SM
MD
LG