Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Makedonci se pribojavaju srpskog embarga


Srbija je veoma značajan trgovinski partner Makedonije i ukoliko ona preduzme mere prema Makedoniji u vidu spoljno-trgovinskih ograničenja, to može imati velike posledice za makedonsku ekonomiju

, procenjuju ekonomski eksperti u očekivanju realizacije najava da vlada u Skoplju prizna nezavisno Kosovo.
"Imamo sa njima dogovor za slobodnu trgovinu, bescarinsku, imamo kontingente, kvote, osetljive proizvode. Sve te stvari se mogu izmeniti i da oni kažu da taj dogovor ne važi, ne dozvoljavamo da Makedonija izvozi proizvode u Srbiji prema dogovoru, jer ste priznali Kosovo. Ovo je samo spekulacija, ali hoću da kažem da su nam ekonomske veze sa Srbijom veoma tesne i da možemo imati posledice", analizira akademik Taki Fiti, koji ipak kaže da se u ovom trenutku radi o pretpostavkama, jer niko još uvek ne zna kakvim merama bi posegla Srbija u odnosu na države koje će priznati Kosovo.

Inače, sa Srbijom i Kosovom, na koje je do sada makedonska statistika gledala kao jednu administrativnu jedinicu, Makedonija ima trend kontinuiranog povećanja trgovinske razmene iz godine u godinu.
"Treba napomenuti da najveći suficit iz ove razmene proizilazi iz izvoza koji ide na Kosovo. Praktično, možda 90% više izvozimo nego što uvozimo", objašnjava portparol Ministarstva finansija Martin Martinovski. A da li bi eventualni negativni razvoj trgovinskih odnosa sa Srbijom Makedonija mogla kompenzirati većim prodorom na kosovskom tržištu, za sada niko ne prognozira, jer će borba za to tržište tek početi, a nju će voditi svi kosovski susedi. Univerzitetski profesor Zoran Ivanovski se ipak nada da će u odnosima sa Srbijom ekonomija preovladati nad politikom:
"Zato što Srbija neće moći ostati, rekao bih, ostrvo na Balkanu, nezavisno od drugih. Oni ne mogu voditi nezavisnu ekonomsku politiku. Iskreno se nadam da Makedonija neće izgubiti poziciju u Srbiji."
I dok makedonske vlasti ne brinu šta će se desiti u slučaju prekida trgovinske razmene sa Srbijom, ostaju strahovanja u odnosu na moguću energetsku blokadu prema Kosovu. Naime, ukoliko srpske vlasti iskljuce dalekovod Nis- Kosovo Polje- Skoplje, bez struje ce ostati I Makedonija, kazu u ministarstvu finansija.
  • 16x9 Image

    Blagoja Kuzmanovski

    U novinarstvu je od 1993. kada počinje da radi u dnevnoj redakciji Makedonskog radija. Bio urednik i voditelj informativnih emisija. Od 2002. šef dopisništva RSE u Skoplju.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG