Dostupni linkovi

Makedonija u potrazi za imenom


Skoplje - Makedonija - Bilbord u centru grada piše: "Mi pobeđujemo ... naše ime Makedonije"
Da li je makedonsko- grčki spor o imenu sve bliže ili dalje od rešenja posle svega što se događalo u Njujorku u proteklom periodu?

Ovo je pitanje koje svi postavljaju, a odgovori su dijametralno suprotni i kreću se od toga da je napravljen korak napred, pa sve do toga da aktuelna vlast nema nameru da reši ovo pitanje.

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov, koji je za vreme boravka na Generalnoj skupštini UN imao sastanak sa medijatorom u sporu Metjuom Nimicem, kaže da postoje pozitivni iskoraci.
Makedonski predsednik Đorđe Ivanov, Strazburu, 24. jun 2010.

"Imamo i stvari koje ne možemo javno saopštiti, međutim ipak ovi susreti koje smo imali pokazali da se može doći do rešenja", istakao je Nimic.

"Strategija državnog vrha je uvek jedinstvena i svi nastupamo sa istim ciljem- da dođemo do rešenja". rekao je predsednik ivanov. "Sada, posle ovih poslednjih događaja, verovatno će veći deo pritiska biti na grčkoj strani, jer smo mi pokazali interes i volju i uradili sve da dođemo do rešenja".

Eksperti ne misle tako. Nekadasnji šef diplomatije Ljubomir Frčkoski kaže da je više nego jasno da ova vladajuća struktura ne namerava da u dogledno vreme reši spor o imenu.
Neki smatraju da je neophodno hitno menjanje strategije, ali se, kao mogući izlaz, ne isključuju ni prevremeni parlamentarni izbori

"Nada poslednja umire, jer je držva u pitanju, kao i naša svakodnevica koja tone, pa nadamo čudu ili preokretu preko noci. Međutim, očigledno je da je Makedonija osuđena na jednu drugačiju strategiju, a to je upadanje u duži period izolacije", istakao je Frčkovski.

I profesor Denko Maleski, nekadašnji ministar spoljnih poslova, kaže da sa ovakvim pristupom prema tako važnom pitanju za Makedoniju, ostaje van evroatlantskih institucija i tone u izolaciji

"Ako je njihova ideja da pokušaju da pomoću prava “posrame” međunarodnu zajednicu, EU ili USA, onda mislim da ćemo još veoma dugo čekati da bi se pomakli sa ovog mesta na kome se sada nalazimo", kaže Maleski.

Analitičari kažu da je izlaz iz ove “status quo” situacije otvoreni dijalog između dve strane u sporu. Neki smatraju da je neophodno hitno menjanje strategije, ali se, kao mogući izlaz, ne isključuju ni prevremeni parlamentarni izbori.
XS
SM
MD
LG