Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Učestali incidenti na makedonsko-kosovskoj granici


Ministri unutrašnjih poslova Makedonije i Kosova Gordana Jankulovska i Bajram Redžepi u Skoplju, 14.maj 2010.
Makedonska policija je u akciji, koja se odrigrala u četvrtak uveče, u tetovskom Novom Selu zaplenila veću količinu oružja, municije i eksploziva. Pripadnici MUP-a su vršili pretres u nekoliko kuća u selu u potrazi za osobama koje su osumnjičene da su bile deo kriminalnih aktivnosti i šverca oružjem.

U akciji su privedene četiri osobe, a prema policijskim izvorima, pri tome nije bilo nikakve pucnjave.

Radi se o trećoj ovakvoj akciji u roku od dve nedelje. Pre tri dana u oružanom sukobu između policijske patrole i kriminalne grupe koji se desio u okolini skopskog sela Radusa blizu makedonsko - kosovske granice, ubijena su sva četiri člana te grupe.

Policija je postavila zasedu i kada je pokušala da zaustavi kombi u kome su bili članovi grupe, vozač nije poslušao naređenje i otvorio je vatru na policajce, a oni su uzvratili. U vozilu je bila veća količina oružja.

Pre dve nedelje je policija u graničnom regionu ka Kosovu kod skopskog sela Blace pronašla četiri skladišta sa oružjem, municijom i drugom vojnom opremom. Istog dana je i kosovska policija uhapsila sedam osoba zbog nelegalne trgovine oružjem, a tada je bilo informacija da se radi o istoj grupi koja je obezbeđivala skladišta oružjem u Makedoniji.

Oružje zaplenjeno u akciji 12. maja
Nakon učestalih incidenata na makedonsko - kosovskoj granici, u petak su se u Skoplju susreli ministri unutrašnjih poslova Makedonije i Kosova Gordana Jankulovska i Bajram Redžepi. Oni su ocenili da se incidenti mogu sprečiti samo pravovremenom i koordiniranom akcijom sa obe strane.

Ministri su se dogovorili da granica bude barijera za nelegalnu trgovinu oružjem, ljudima i narkoticima i da učeste kontrolu u planinskim regionima gde deluju kriminalne grupe.

"Incidenti ovakvog tipa svakako da podižu tenziju i uznemiravaju građane i ne treba se potcenjivati, ali oni ne predstavljaju opasnost za destabilizaciju većeg stepena, niti Republike Makedonije, niti regiona u celini", izjavila je Jankulovska.

Njen kosovski kolega je komentarisao tvrdnje da zaplenjeno oružje potiče sa Kosova.

"Mi nismo raspolagali sa mnogo informacija, ali je moguće da na Kosovu ima dosta oružja od posleratnog perioda. Ta mreža trgovine oružjem je razvijena i može se vršiti i iz Srbije i iz Crne Gore. Ne bih hteo da Kosovo ocenjujete kao izvoznika nasilja i oružja. Oružje moze biti i iz Makedonije, ja nisam ubeđen da uvek potiče sa Kosova", rekao je Redžepi.

Ministarka Jankulovska je dala Redžepiju spisak sa imenima ljudi sa kriminalnim dosijeima, za koje se pretpostavlja da su prebegli u Kosovo.

*****
Pročitajte i ovo
Četvoro mrtvih u sukobu policije i kriminalaca u Makedoniji

Na granici Makedonije i Kosova skrivana velika količina oružja
  • 16x9 Image

    Blagoja Kuzmanovski

    U novinarstvu je od 1993. kada počinje da radi u dnevnoj redakciji Makedonskog radija. Bio urednik i voditelj informativnih emisija. Od 2002. šef dopisništva RSE u Skoplju.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG