Dostupni linkovi

Riker: Što pre rešiti spor oko imena


Filip RIker
Filip RIker
Posle izbora u Grčkoj javnost u Makedoniji očekuje intenziviranje pregovaračkog procesa oko spora o imenu, ali upućeni kažu da se ne može predvideti brzo rešenje.

Skoro je jednoglasno konstatovano da se pobedom socijalista na izborima u Grčkoj neće mnogo toga promeniti u vezi sa ovim sporom u Atini, ali da će u svakom slučaju klima u pregovorima biti nešto pozitivnija. Predsednik Makedonije Gjorge Ivanov očekuje veću dinamiku procesa rešavanja problema.

Kompromis je moguć samo ukoliko se proces vrati u okvire rezolucija Ujedinjenih nacija i pregovara se samo o imenu države, a ne i o drugim pitanjima, kao što su identitet Makedonije, makedonski jezik. Treba postići kompromisno resšnje koje neće biti uvredljivo niti za Makedoniju niti za Grčku, smatra šef makedonske države. Premijer Nikola Gruevski je čestitao pobedu svom novom kolegi Jorgosu Papandreuu i izrazio nadu da će se uskoro sresti s njim. A šta kažu eksperti o budućnosti ovog spora:

"Mislim da će obe strane biti konstruktivnije, zato što već postoje neki jasni pozitivniji signali. Može se očekivati konstruktivniji proces, ali ipak najverovatnije taj proces neće doneti ništa novo," kaže Jana Lozanovska, ekspert međunarodnog prava.

A američki ambasador u Makedoniji FIlip Riker u intervjuu za Radio Slobodna Evropa ističe da je pregovarački proces u Ujedinjenim nacijama, koji vodi medijator Metju Nimic, adekvatna forma koja može pomoći u nalaženju rešenja koje odgovara obema stranama. On veruje da je takvo rešenje moguće i da podržava obe zemlje i Nimica da se ovo pitanje reši što pre:

"Nakon izbora u Grčkoj i onih koji su se prethodno održali u Makedoniji, sada je vreme da obe zemlje sednu zajedno i reše ovo pitanje što pre. Mi to ne možemo uraditi za vas. To treba da urade Makedonija i Grčka zajedno," izjavio je Riker, ističući da je najbolji način da Makedonija napreduje, potpuna integracija u evro-atlantske strukture i da je to cilj Sjedinjenih Američkih Država.

Kao što je poznato, Makedonija treba rešiti spor sa Grčkom da bi postala članica NATO-a, a upućeni smatraju da će i u narednom izveštaju Evropske komisije, koji će biti objavljen u sredu, ovaj problem biti naglašen kao uslov za dobijanje datuma početka pregovora za članstvo u Evropsku uniju.
XS
SM
MD
LG