Dostupni linkovi

Skoplje zadovoljno izveštajem EK


Devojčica boji zvezde na majicu tokom proslave Evropskog dana u centru Skoplja, 08. maj 2010.
Devojčica boji zvezde na majicu tokom proslave Evropskog dana u centru Skoplja, 08. maj 2010.
Izvestaj Evropske Komisije prema pretstavnicima vladajuće garniture je pozitivan, ali opozicija smatra da je to samo cupkanje u mestu.

Premijer Nikola Gruevski je izrazio zadovoljstvo da je i ove godine Evropska komisija ocenila Makedoniju pozitivno za sve ono sto su institucije realizovale u proteklom periodu na polju evropskih integracija. To je jasan dokaz, kaze Gruevski, o zalaganju vlade u realizaciji ovog visokog strateskog prioriteta.
Premijer Nikola Gruevski, Skopje, 03. septembar 2010.

Za opoziciju ovaj izvestaj je gori od proslogodišnjeg, pre svega zato sto se otvaraju nova pitanja, kao sto su sloboda govora i cenzura novinar, ozbiljno nazadovanje u sudskim reformama i napadi na Ustavni sud.

Podpredsednik Socijaldemokratskog saveza Gordan Georgijev kaze da je dobijanje datuma za početak pristupnih pregovora jedini parameter da li Makedonija ide napred ka EU. On smatra da vlada nema kapaciteta da radi na poboljšanju oblasti koje su dobili kritiku u izveštaju.

Eksperti pak upozoravaju da ukoliko se problem sa nazivom države ne reši i ako reforme ostanu na istom nivou kao danas, Makedonjija će ostati izolovano ostrvo koje će još dugo biti van evroatlanskih integracija. Oni ističu da se politika EU menja i da se napušta koncept proširenja u paketu.

U ovom trenutku se promoviše koncept liderstva u grupi, a u tom smeru svi pogledi su upereni u Srbiju, kažu analitičari.
XS
SM
MD
LG