Dostupni linkovi

Makedonija: Sa malo novca u Novu godinu


Skoplje pod snijegom, decembar 2010
Skoplje pod snijegom, decembar 2010

Makedonci će novogodišnje praznike dočekati uglavnom skromnije, kažu da za veća praznična slavlja nema novca. Oni koji mogu sebi priuštiti putovanje najzainteresovaniji su za zimske centre u Makedoniji, Istanbul i Grčku.

Ukrašene ulice i radnje pune novogodišnjim i božićnjim poklonima su najočigledniji znak da se bliže praznici. Hoteli i restorani kao i svake godine nude svoje usluge očekujući bolju prođu nego ranijih godina.

Ljudi se uglavnom trude da budu u skladu sa prazničnim raspoloženjem, ali većina njh se ne uklapa u ovakvu atmosferu, žale se na oskudicu:

“Siromaštvo, beda. Dva dana imaš i više ne. Za toliko radimo.”

“Sa penzijom od 6-7 hiljada ništa se ne može.”

“Ja sam zemljoradnik iz Resena. I te pare što smo trebali dobiti kao subvencije za prošlu godinu, još nismo dobili. Plata nikakva, i gde bi otišli?”


Neki kažu da su cene svakog dana sve veće i veće i da će najverovatnije Novu godinu dočekati kod kuće:

“Sa parama je malo teže. Sve je skuplje, ja sam iznenađen cenama, svakog dana su nove i sve veće, tako da ćemo Novu godinu proći u domaćoj atmosferi.”

Ali ima i takvih koji kažu da si mogu dozvoliti malo veće slavlje, jer znaju da dimenzioniraju svoje želje sa mogućnostima

“Ja imam, ali svaki put dimenzioniram želje prema onome što mogu sebi dozvoliti. To je moja priča, ali ne rade svi tako.”


Grčka i Ohrid


Ipak najbliži tačnoj definiciji trenutnog stanja je građanin koji kaže da mnogo volimo da kukamo i da se žalimo, da imamo mazohistički pristup - koliko smo veću žrtvu napravili za praznike, toliko više uživamo u svemu tome.

Ohrid je jedna od novogodišnjih destinacija Makedonaca
I pored tog kukanja i žaljenja, kaže on, probajte da nađete slobodno mesto u bilo kojoj kafani, a da pre toga niste rezervisali:

“Takvo nam je društvo, malo “kukačko”. Stalno volimo da se žalimo i imamo jedan mazohistički pristup prema sebi. Koliko “veću žrtvu” dajemo za praznike, toliko više uživamo u tome. A prođite samo u kafanama, da li možete otići negde a da niste prethodno rezervisali?”

A oni koji mogu sebi priuštiti nekakvo putovanje, prema informacijama iz turističkih agencija, najzainteresovaniji su za zimske centre u Makedoniji i u susednim zemljama, kao i za Istanbul.

Grčki turistički centri, i pored političkog spora između dve zemlje, ostaju atraktivni za makedonske građane, zbog blizine i relativno povoljne cene.

U Skoplju je ove godine uobičajeno, sa sličnim ili istim ukrasima kao i prošle godine, s tim da je novogodišnja jelka premeštena na travnatu površinu kod glavnog
Novogodišnja noć u restoranima i klubovima u Ohridu će kostati između 15 i 50 eur.
gradskog trga, jer je prostor gde je postavljana proteklih godina pretvoren u veliko gradilište, gde se sprema postament za veliki spomenik Aleksandra Makedonskog.

A Ohrid, najveći turistički centar u Makedoniji, kao i uvek, očekuje bogatu žetvu, iako ugostitelji najavljuju nešto manje interesovanje inostranih gostiju, zbog ekonomske krize u svetu.

Ipak se očekuju turisti iz Bugarske, Srbije i Albanije, a vraćaju se i gosti iz Grčke. Novogodišnja noć u restoranima i klubovima u Ohridu će kostati između 15 i 50 eura u zavisnosti od ponude, a dvodnevni i trodnevni aranžmani su od 100 do 200 eura.

U svim gradovima najposećeniji će ipak biti dočeci Nove godine na otvorenom, gde se okupljaju svi koji žele grupnu proslavu, a nisu se organizovali iz najrazličitijih razloga, najčešće finansijskih.
XS
SM
MD
LG