Dostupni linkovi

Četvoro mrtvih u akciji makedonske policije


Arhivski snimak: Makedonska pogranična policija u akciji 24. oktobra 2007.
Arhivski snimak: Makedonska pogranična policija u akciji 24. oktobra 2007.

Najmanje četvorica pripadnika naoružanih kriminalnih grupa su ubijeni, a šestorica uhapšena u današnjoj velikoj akciji policije u šarplaninskim selima Brodec, Vejce i Vesala u okolini Tetova.

Ministarka za unutrašnje poslove Gordana Jankulovska saopštila je da su u operaciji koja je nazvana Planinska oluja, uhapšena šestorica članova kriminalnih grupa, a da u sukobima nema povređenih pripadnika policije, ni civilnih žrtava.

U akciji Planinska Oluja privedeno je šest osoba. U pokušaju za njihovo hapšenje iz više pozicija je otvorena vatra ka pripadnicima policije. Oni su uzvratili, posle čega su članovi kriminalnih grupa počeli da beže", rekla je ministarka Jankulovska.

Inače, akcija je započela jutros, u potrazi za kriminalnim grupama Ramadana Sitija i Lirima Jakupija, koji su pre nekoliko meseci pobegli iz kosovskog zatvora Dubrava. Postojale su informacije da su u kriminalnim grupama u ovom regionu i počinioci nedavnog ubistva Džavida Morine, koji je isto tako pobegao iz zatvora Dubrava.

Prema policijskim izvorima, prvi deo akcije se sastojao u neutralizovanju terena uz pomoć helikoptera, a onda je počela potraga za kriminalcima i pretres kuća u ovim selima, pri čemu je zaplenjena i velika količina pešadijskog i teškog naoružanja. Bili su blokirani svi prilazi ka ovom području, a policija je postavila punktove na izlazima iz Tetova prema Šar Planini i nije bilo dozvoljeno kretanje u oba smera. Specijalne jedinice policije su ostale na terenu, iako su kriminalne grupe razbijene, kažu u MUP-u. Oni demantuju informacije objavljene u nekim medijima da je u ovoj akciji bio oboren policijski helikopter. Ministarstvo u saradnji sa kosovskom policijom je pojačalo bezbednosne mere na granici prema Kosovu, da bi se sprečilo prebegavanje nekih kriminalaca.

Šarplaninska sela su aktuelna u makedonskim medijima jer su nedavno pet radnika iz elektroprivrede bili kidnapovani pa oslobodjeni od naoružane grupe i nakon informacija da u tom regionu ljudi u uniformama zaustavljaju i kontrolišu automobile. Nakon nedavnog ubistva Morine, predstavnici državnog vrha su upozorili da kriminalne strukture za svoje ciljeve koriste i pretstavnike politickih partija Albanaca u Makedoniji i da bi takva situacija lako mogla izaći iz kontrole I rezultovati negativnim posledicama po bezbednosno stanje u zemlji.

Kosovska policija pojačala bezbednosne mere

Zvaničnici Kosovske policijske službe kažu da je stanje na Kosovu mirno, te odbacuju mogućnost da se sukob prenese na teritoriju Kosova. Kosovska policijska služba i Kfor povećali su bezbednosne mere na granici Kosova i Makedonije, posle sukoba između makedonskih snaga i albanskih oružanih grupa u selu Brodec.

Portparol Kosovske policijske službe, KPS, Veton Eljšani (Elshani) potvrdio je da policija zajedno sa vojnicima Kfor-a patrolira kod graničnog prelaza. “Povećali smo broj patrola na graničnom prelazu, takođe i Kfor je uveo dodatne patrole, a koristi se i helikopter,” kaže Eljšani. Kosovska policijska služba je odbacila mogućnost da se konflikt prenese na područje Kosova. “Tako nešto se ne može desiti jer KPS osigurava granicu, a tu je i Kfor,” rekao je portparol kosovske policije.

Inače, političke partije na Kosovu pozvale su strane u Makedoniji da prekinu sukobe u selima iznad Tetova. Partije su ocenile kako je potrebno shvatiti da je rat u Makedoniji završen i da nikome ne treba novi sukob.

Iz policije je saopšteno da se i pored uvođenja dodatnih mera saobraćaj normalno odvija, a svi granični prelazi su otvoreni.

Poziv na prekid sukoba

Poziv na prekid sukoba

Opoziciona Reformistička partija ORA pozvala je danas da se prekinu sukobi makedonske policije i naoružanih Albanaca u selima iznad Tetova, javlja Beta.

Potpredsednik ORE Iljber Hisa je, kako je saopštila stranka, rekao da je vest o današnjim sukobima loša za stabilnost u regionu.

"Dramatični događaji u Makedoniji verujem da su loša vest za stabilnost regiona. Mi smatramo da sve strane treba da shvate da je rat u Makedoniji okončan i da nikome nije potreban," izjavio je Hisa.

On je istakao da ovo nije dobra vest ni za Kosovo, posebno u procesu utvrđivanja statusa.

"Ovim želimo da apelujemo na sve da zaustave sukobe. Mi smatramo da je svaki sukob u Makedoniji loš za Makedoniju, Kosovo i region," izjavio je Hisa.

U selima kod Tetova izbili su sukobi makedonske policije sa naoružanim Albancima koje predvodi Ljirim Jakupi, zvani Nacista.

XS
SM
MD
LG