Dostupni linkovi

Politički lideri potpisali Kodeks ponašanja na izborima


Stranački lideri na potpisivanju Kodeksa, 12. maj 2011
Lideri 30 najvećih političkih partija u Makedoniji potpisali su Kodeks ponašanja za slobodne i fer izbore, što predstavlja početak kampanje finansirane od USAID-a pod sloganom “Kakav beleg ćemo ostaviti?”

Direktor Nacionalnog demokratskog instituta u Makedoniji Kris Hensou izjavio je da je potpisivanje Kodeksa pozitivni početak kampanje, imajući u obzir da su dokument potpisali svi lideri najvećih političkih partija u zemlji.

“Postoje određene percepcije da ovi izbori neće biti slobodni i fer. Ali danas se dogodila jedna realnost - svi pozvani lideri su došli i stavili svoj potpis. Realnost je pozitivna. Sada sve političke partije tu percepciju trebaju pretvoriti u pozitivnu realnost, odnosno da obezbede da izbori budu slobodni i fer”, rekao je Hensou.

Ali, lideri iz opozicionih partija odmah nakon toga su optužili vladajuću partiju VMRO DPMNE da, i pored potpisivanja Kodeksa, vlasti u praksi rade sve da izbori ne budu slobodni.

Neki od lidera su konstatirali da je tužna činjenica da su i posle dvadeset godina potrebni stranci da sednu i ubede političke lidere da potpišu kodeks.

Na potpisivanju Kodeksa prisustvovali su ambasadori Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država Piter Sorensen i Filip Riker, kao i drugi predstavnici diplomatskog kora i nevladinih organizacija u Makedoniji.

Potpisivanje je organizovano posle nekoliko incidenata koji su se desili u proteklih nekoliko dana, kada su oštećeni izborni štabovi određenih partija, kao i zbog negativne atmosfere koja vlada u zemlji od raspisivanja izbora. Predizborna kampanja zvanično počinje u ponedeljak, a izbori će se odrzati 5 juna.
XS
SM
MD
LG