Dostupni linkovi

Makedonija: Raspušten parlament, slede izbori


Parlament Makedonije
Parlament Makedonije
Makedonski parlament je od četvrtka raspušten, a u petak će biti raspisani prevremeni parlamentarni izbori, koji će se najverovatnije održati 5 juna.

Ovo je epilog sednice u četvrtak, na kojoj je u ime predlagača ovakve odluke govorio predsednik parlamenta Trajko Veljanoski.

“Osećam duboku odgovornost da vas pozovem da stanemo u odbrani budućnosti Makedonije. Došlo je vreme kada se treba ispuniti pravda. U određenom političkom trenutku pitanja koja ne mogu biti rešena kroz zajednički parlamentarni rad, moraju biti predate na ponovno izjašnjavanje građana”
, rekao je Veljanoski.

U proteklih nekoliko dana poslanici su izabrali novog predsednika Državne izborne komisije i izglasali izmene u izbornim zakonima, sa kojim je prvi put omogućeno i makedonskoj dijaspori da učestvuje u glasanju i izabere trojicu poslanika.

Na poslednjoj sednici ovog sastava Sobranja nisu učestvovali poslanici najveće opozicione partije, Socijaldemokratskog saveza, koji bojkotuju rad parlamenta već dva i po meseca.

Oni su izašli iz parlamenta krajem januara, sa obrazloženjem da partija ide među građane i protiv nenarodnog, nedemokratskog i autokratskog režima.

Povod za takav njihov potez je bilo blokiranje računa privatne A1 televizije, što je prema mišljenju opozicije učinjeno zato što je taj medij bio kritički nastrojen prema vladi.
XS
SM
MD
LG