Dostupni linkovi

Četvoro mrtvih u sukobu policije i kriminalaca u Makedoniji


Policajac pored kombija u kojem su se nalazili kriminalci i oružje
Policajac pored kombija u kojem su se nalazili kriminalci i oružje
U oružanom sukobu između policijske patrole i kriminalne grupe koji se desio u noći sa utorka na sredu u okolini skopskog sela Raduša blizu makedonsko- kosovske granice, ubijena su sva četiri člana te grupe, saopštila je ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska.

Pronađeno oružje
Posle prethodno dobijenih informacija, policija je postavila zasedu i kada je pokušala da zaustavi kombi u kome su bili članovi grupe, vozač nije poslušao naređenje i otvorio je vatru na policajce, a oni su uzvratili. U vozilu je bila veća količina oružja, a utvrđen je i identitet osoba na osnovu dokumenata koji su pronađeni.

"Radi se o dvojici državljana Republike Makedonije i jednom kosovskom državljaninu, a za četvrtu osobu zasada nemamo utvrđen tačan identitet. Radi se o osobama, naročito jedna od njih, koje su dobro poznate policiji. U prošlosti je ta osoba izvela napad na ovlašćeno službeno lice i osuđena je u odsustvu na 9 godina zatvora i za njim je bila raspisana međunarodna poternica."


Jankulovska kaže da bezbednosno stanje u zemlji nije narušeno i da nema potrebe za zabrinutost kod građana. Ona ističe da policija ima podršku u zemlji i u susedstvu za akcije koje sprovodi:

"Dobro je što su u proteklom periodu, naročito posle prve policijske akcije, sve političke partije, svi relevantni faktori u Makedoniji, ali i u susedstvu, kao i pretstavnici međunarodne zajednice, osudili ovakvo ponašanje i ogradili se od ovih pojedinaca i grupa koje imaju ekstremne namere."

Pronađeno oružje
Makedonska policija je pre dve nedelje u graničnom regionu ka Kosovu kod skopskog sela Blace pronašla četiri bunkera sa oružjem, municijom i drugom vojnom opremom. Istog dana je i kosovska policija uhapsila sedam ljudi zbog nelegalne trgovine oružjem, a tada je bilo informacija da se radi o istoj grupi koja je obezbeđivala bunkere sa oružjem u Makedoniji.

U vezi sa incidentima koji se događaju u zadnje vreme u Makedoniji, ambasador OEBS-a u Skoplju Hoze Luis Herero u intervjuu za Radio Slobodna Evropa je izjavio da ne postoji opasnost da se ponove događaji iz 2001. godine i da nasilje neće nikome pomoći.

"Oni koji misle da će nešsto postići na ovakav način, biće osuđeni od strane međunarodne zajednice"
, rekao je Herero.
XS
SM
MD
LG