Dostupni linkovi

Otvoren memorijal holokausta nad Jevrejima


Skopje: Memorijalni centar žrtvama holokausta
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:42 0:00
Direktan link

(Video: Memorijalni centar žrtava holokausta iz Makedonije, RSE, 10. mart 2011)


Blagoja Kuzmanovski


Memorijalni centar žrtava holokausta, Jevreja iz Makedonije, u četvrtak je zvanično otvoren u Skoplju, svečanom povorkom koja je nosila tri urne sa pepelom makedonskih Jevreja koji su bili ubijeni u koncentracionom logoru Treblinka za vreme Drugog svetskog rata.

Predsednik jevrejske zajednice u Makedoniji Bjanka Subotić na ceremoniji je rekla da je 1943. godine oko 98 posto jevrejskog stanovništva u Makedoniji deportovano, čime se iskorenio čitav jedan narod i nestale jevrejske mahale u svim gradovima.

„Generacija holokausta polako nestaje. Zato mi, njihovi potomci, radimo sve što je u našoj moći da upamtimo i da sakupimo sve informacije o onome što je ostalo nepoznato o toj užasnoj patnji jednog naroda“
, rekla je Subotić.

Izraelski vicepremijer Mose Jalon je istakao da su izraelske odbrambene snage bile potrebne pre 70 godina, ali i svakoj generaciji, jer ekstremisti i antisemitisti od Hitlera pa sve do Ahmadinedžada prete da će uništiti Izrael i Jevreje.

Makedonski premijer Nikola Gruevski je izjavio da će novi muzej svedočiti o golgoti jednog naroda.

„Gradili smo da bi podsetili, da bi obeležili, da bi poručili, da se upamti i da se nikad ne ponovi“
, rekao je Gruevski.

U Memorijalnom centru, koji je lociran u nekadašnjoj jevrejskoj mahali, biće stalna izložba sa podrobnim prikazom istorije jevrejskog življenja na Balkanu, o životu sefardskih Jevreja nakon njihovog progona iz Španije, a u jednom delu će biti postavljen jedan od železničkih vagona kojima je više od 7.000 Jevreja odvedeno u smrt.

Na ceremonii otvaranja bili su prisutni mnogi gosti iz zemlje i inostranstva, među kojima i predsednici Makedonije, Albanije i Crne Gore Gjorge Ivanov, Bamir Topi i Filip Vujanović.
XS
SM
MD
LG