Dostupni linkovi

Prevremeni izbori raspisani za 5. juni


Glasačke kutije na izborima u Makedoniji 2009.
Glasačke kutije na izborima u Makedoniji 2009.
Prevremeni parlamentarni izbori u Makedoniji će biti održani 5 juna, saopštio je predsednik Sobranja Trajko Veljanovski, koji je u petak potpisao ukaz o raspisivanju izbora.

On je pozvao građane da izađu na glasanje, a pozvao je i sve partije na odgovorno ponašanje u obezbeđivanju fer i demokratskih izbora

“Naravno, svaka politička partija će nastojati da o svojim stavovima obezbedi što veću podršku građana. Ali istovremeno svaka partija u narednom periodu imaće šanse da da svoj doprinos ka stvaranju konstruktivne atmosfere i jačanju međusobnog poverenja”
, rekao je Veljanovski.

U najvećoj opozicionoj partiji, Socijaldemokratskom savezu, očekuju da najveći problem bude to što izborna pravila nisu donesena zajedno sa opozicijom.

“Ulazimo u izbore bez konsenzusa i oko uspostavljanja mehanizama o pročišćavanju biračkog spiska, što stvara sumnju oko želja vlasti da po svaku cenu napravi falsifikat na ovim izborima”
, kaže raniji premijer Vlado Bučkovski.

Izbori nemaju alternativu


U Demokratskoj uniji za integracije, partiji Albanaca u koalicionoj vladi, smatraju da svako ima svoju odgovornost u konačnoj oceni demokratskog kapaciteta Makedonije.

Oni očekuju mirne i demokratske izbore, za razliku od, kako kažu, krvavih izbora u 2008. godini, kada je na vlasti bila Demokratska partija Albanaca.

“Uvek kad smo mi bili u vlasti dokazali smo da znamo da organizujemo izbore i očekujemo da i ovi izbori prođu bez incidenata”
, izjavio je Rafiz Aliti.

A premijer Nikola Gruevski je ovih dana rekao da Makedonija nema druge alternative osim da fer, demokratskih i slobodnih izbora, a da će oni koji žele da to naruše, biti kažnjeni od institucija sistema.

Izborna kampanja počinje 15 maja, a partije do 5. maja trebaju dostaviti svoje liste za poslanike Državnoj izbornoj komisiji.
XS
SM
MD
LG