Dostupni linkovi

Vanredni parlamentarni izbori u junu


Izbori u Makedoniji 2009. godine
Izbori u Makedoniji 2009. godine
Posle višenedeljne neizvesnosti da li i kada će se održati vanredni parlamentarni izbori u Makedoniji, sada je skoro izvesno da će građani birati svoje političke predstavnike početkom juna.

Opozicioni Socijaldemokratski savez je objavio da prihvata prevremene izbore bez bilo kakvih preduslova.

Ova partija već dva meseca bojkotira rad Sobranja i tražila je izbore, ali ukoliko vlada premijera Nikole Gruevskog ispuni neke uslove, kako bi bili fer i demokratski.

“Gospodine Gruevski, donesite kakav hoćete izborni zakon. Napravite kakav hoćete birački spisak. Potrošite koliko hoćete budžetskog novca za samoreklamu. Samo recite dan izbora - mi smo tu”
, poručio je lider Socijaldemokrata Branko Crvenkovski, ističući da se oni neće vraćati u parlament.

Odmah nakon toga reagirao je premijer Nikola Gruevski, koji je rekao da su Crvenkovski i njegova partija izmaltretirali čitavu makedonsku javnost i međunarodnu zajednicu.

“Nakon što je dostavio do nas na desetine zahteva i postavio desetine uslova za održavanje izbora, i nakon što smo prihvatili sve zahteve i uslove, Branko Crvenkovski sada hrabro viče da odustaje od svih uslova. Pitam se, zašto smo onda gubili toliko vremena?”
, rekao je premijer.

Gruevski je saopštio da će njegova partij,a VMRO DPMNE predložiti da se izbori održe 5 juna. Ovih dana se očekuje da parlament definiše izborni zakonik, da izabere predsednika Državne izborne komisije i da odredi datum prevremenih izbora.
XS
SM
MD
LG