Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Prevremeni izbori nisu rešenje


Prevremeni izbori u Makedoniji u ovom trenutku bi bili nepotrebna politička avantura, a ideja o tome je u funkciji probnog balona i opipavanja pulsa, kažu politički analitičari, komentarišući sve češće spekulacije u medijima da se vlada priprema za nove izbore.

A spekulacije su česte poslednjih nekoliko dana, posle serije postavljenih kamen-temeljaca od strane predstavnika Vlade. Još se spominju i posete premijera Nikole Gruevskog Kanadi i najavljenu Australiji i to se povezuje sa stupanjem na snagu zakona koji omogućuje i makedonskim iseljenicima da učestvuju na izborima.

Vlada bi mogla zakazati izbore i da bi se valorizirao dobijeni bezvizni režim iz Brisela, kao i sve verovatniji pozitivni izveštaj Evropske komisije o napredovanju zemlje, javljaju mediji u Makedoniji.

Eksperti smatraju da, sudeći prema stilu povlačenja neuobičajenih poteza Vlade, ovakva najava nije neverovatna, čak se ne može osporiti i njena legitimnost. Ipak, oni skoro jednoglasno ocenjuju tu ideju kao nepotrebnu i neodržljivu iz nekoliko aspekata.
Sada trebamo bežati iz realnosti zato što imamo spor sa Grčkom, unutrašnje ekonomske probleme, međuetničke probleme? Idejom o izborima samo žele da okrenu pažnju javnosti od ovih problema.


"Izbori su uvek povezani sa potrošnjom novca, odvlačenjem pažnje javnosti i gubljenjem vremena koje treba iskoristiti za rešavanje problema. Osim toga, mora se ažurirati birački spisak, a za to je potrebno više od godinu dana. To je ozbiljan problem za čitav izborni proces, tako da definitivno Makedoniji ne trebaju prevremeni izbori", kaže politikolog Zdravko Savevski.

Takav potez Vlade bio bi nezreo i nedržavnički i pretstavljao bi još jedno obično bekstvo iz realnosti, ističe analitičar Imer Ismaili:

"Sada trebamo bežati iz realnosti zato što imamo spor sa Grčkom, unutrašnje ekonomske probleme, međuetničke probleme? Idejom o izborima samo žele da okrenu pažnju javnosti od ovih problema. Ali ja sam ubeđen da Evropska unija i Sjedinjene Američke Države neće dozvoliti takve avanture gospodina Gruevskog."

Analitičari smatraju da je udaljavanje od rešavanja velikih problema, što bi upravo predstavljalo raspisivanje prevremenih izbora, politička avantura koja Makedoniju pretvara u državu eksperimenata. Sa druge strane, još jedni izbori ne bi bili opravdani niti prema političkoj logici, jer vladajuće partije sigurno ne bi dobile toliki broj poslanika, kažu eksperti.

Redovni parlamentarni izbori u Makedoniji su bili 2006. godine, a prošle godine su se održali vanredni izbori na kojima je vladajuća koalicija na čelu sa VMRO DPMNE osvojila većinu u parlamentu. U martu ove godine građani su birali predsednika države i lokalne vlasti.
  • 16x9 Image

    Blagoja Kuzmanovski

    U novinarstvu je od 1993. kada počinje da radi u dnevnoj redakciji Makedonskog radija. Bio urednik i voditelj informativnih emisija. Od 2002. šef dopisništva RSE u Skoplju.

XS
SM
MD
LG