Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ivanov novi predsednik Makedonije


Gjorge Ivanov

Gjorge Ivanov, 49- godišnji profesor Pravnog fakulteta u Skoplju, kandidat vladajuće VMRO DPMNE, je novi predsednik Republike Makedonije. Prema rezultatima Državne izborne komisije, u drugom krugu četvrtih predsedničkih izbora Ivanov je dobio skoro 60 procenata glasova, a za Ljubomira Frčkoskog iz opozicionog Socijaldemokratskog Saveza izjasnilo se oko 35 posto glasača.

Veoma bitan podatak juče je bio i procenat građana koji su glasali, jer je ustavni cenzus od 40 posto bio neophodan da bi izbori bili uspešni. Prema zvaničnim informacijama, izlaznost glasača je bila nešto iznad 42 posto.

Posle objavljivanja prvih rezultata, Ivanov se zahvalio građanima na datoj podršci i zato što su pokazali da Makedonija može sprovesti evropske i mirne izbore.

"Preko 400.000 ljudi su dali poverenje da bih ja preuzeo odgovornost. Odgovornost za evropsku Makedoniju, Makedoniju bez šengen viza, Makedoniju članicu NATO-a", rekao je Ivanov, ističući da ga predsednička funkcija obavezuje da se odmah uhvati u koštac sa najbitnijim problemima u državi, pre svega spor sa Grčkom o imenu zemlje.

Prethodno je njegov rival na ovim izborima Frčkoski u svom kratkom obraćanju, priznajući poraz, isto tako ocenio da su izbori bili mirni i slobodni:

Ljubomir Frčkoski
"Koristim priliku da čestitam pobedu vladinom kandidatu Gjorgu Ivanovu i Bog neka je na pomoć Makedoniji."

U 43 opštine i u Gradu Skoplju juče se odlučivalo i ko će biti gradonačelnik, a u 8 lokalnih samouprava održao se prvi krug, jer je 22. marta glasanje bilo odloženo zbog nevremena. Novi gradonačelnik glavnog grada je kandidat vladajuće VMRO DPMNE Koče Trajanovski, koji je osvojio oko 58 procenata glasova. U 33 opštine odluka je doneta u prvom krugu, a skoro svi opštinski Saveti su izabrani pre dve nedelje, jer se o njima odlučivalo proporcionalnim modelom. Prema dosadašnjim podacima, vladajuća koalicija je osvojila gradonačelnička mesta u 55 od ukupno 84 opštine u Makedoniji.

I međunarodni i domaći posmatrači su saglasni da su izbori prošli u demokratskoj atmosferi, što je bilo veoma bitno, jer je to bio jedan od glavnih uslova koje je postavila međunarodna zajednica za dalje napredovanje Makedonije na putu ka Evropskoj uniji i NATO-u.

Izbore je nadgledalo više od 7.000 domaćih i inostranih posmatrača, najviše dosada, s obzirom da je na nekoliko prethodnih izbora bilo mnogo incidenata, oružanih sukoba i žrtava. Glavnu ocenu o regularnosti izbora je dala misija OEBS-a, koja je jučerašnje glasanje pratila sa preko 300 posmatrača. Prema njihovom izveštaju, drugi krug predsedničkih i lokalnih izbora u Makedoniji je ispunio većinu međunarodnih standarda OEBS-a i Saveta Evrope o demokratskim izborima.

"Izborni dan je bio miran, zadovoljni smo što smo videli mirnu atmosferu i dobro organizovano glasanje, iako su neki aspekti kampanje ozbiljno umanjili kvalitet izbornog procesa", izjavio je šef Misije Piter Ajker.

U OEBS-u su zabrinuti zbog informacija o zastrašivanju građana, kao i zbog registrovanih slučajeva porodičnog glasanja. Kao problem Misija OEBS-a ističe i niski procenat izlaznosti glasača, što bi po njima, moglo pretstavljati opasnost da na sledećim predsedničkim izborima ne bude ispunjen ustavni cenzus od 40 posto neophodne izlaznosti u drugom krugu.
  • 16x9 Image

    Blagoja Kuzmanovski

    U novinarstvu je od 1993. kada počinje da radi u dnevnoj redakciji Makedonskog radija. Bio urednik i voditelj informativnih emisija. Od 2002. šef dopisništva RSE u Skoplju.

XS
SM
MD
LG