Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Otvorena birališta u Makedoniji


Danas građani Republike Makedonije biraju predsednika države, kao i gradonačelnike i članove Saveta u 84 opštine i u gradu Skoplju. Prema zvaničnim podacima, do 13 časova glasalo je 26,24 odsto birača.

Na četvrtim predsedničkim i petim lokalnim izborima pravo glasa ima oko milion i 800 hiljada građana, koji do 19 sati mogu da se odluče za jednog od sedam kandidata za šefa države, 365 koji pretenduju na mesto prvog čoveka opštine, kao i za oko 700 partijskih i nezavisnih lista kandidata za Savete lokalnih samouprava.
Arhivski snimak: glasanje u Makedoniji 2002. godine

Danas će biti poznati sastavi novih opštinskih Saveta, čiji se članovi biraju po proporcionalnom modelu, a u trkama za predsednika i gradonačelnike, u većini slučajeva će biti neophodan i drugi krug glasanja, u kome će učestvovati dva kandidata sa najvećim brojem glasova sa današnjeg izjašnjavanja.

Izbore u Makedoniji danas nadzire oko sedam hiljada domaćih i inostranih posmatrača, najviše dosada, s obzirom da je na nekoliko prethodnih izbora bilo mnogo incidenata, oružanih sukoba, pa čak i žrtava.

Glavnu ocenu o regularnosti glasanja će dati misija OEBS-a sa oko 300 posmatrača, jer je demokratsko odvijanje izbora jedan od glavnih uslova koje je postavila Međunarodna zajednica za dalje napredovanje Makedonije na putu ka Evropskoj uniji i NATO.

Pogledajte našu fotogaleriju
  • 16x9 Image

    Blagoja Kuzmanovski

    U novinarstvu je od 1993. kada počinje da radi u dnevnoj redakciji Makedonskog radija. Bio urednik i voditelj informativnih emisija. Od 2002. šef dopisništva RSE u Skoplju.

XS
SM
MD
LG