Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Izborna kampanja u Makedoniji protiče mirno


Skopje, oboreni bilboard sa predizbornim plakatima

Prve dve trećine kampanje za predsedničke i lokalne izbore u Makedoniji protekle su u relativno mirnoj atmosferi, bez većih incidenata, ali sa uobičajenim uvredljivim vokabularom, ocenjuju organizacije zaduzene za praćenje izbornog procesa.

Iz Saveta za radiodifuziju, koji je zaduzen za monitoring elektronskih medija, kazu da se radio i televizijske stanice zasada ponasaju iznenađujuće dobro.

"Nema prekršaja, nismo izrekli nikave mere od početka kampanje i nadamo se da će se tako nastaviti i dalje", izjavio je Ilir Ajdini iz Saveta za radiodifuziju.

U nevladinoj organizaciji Civil, koja posmatra celi izborni proces, ističu da se do sada ova ne razlikuje od prošlih izbornih kampanja.

"Vokabular je grub, isto kao i na proslim izborima, a iste su i garancije da će izbori biti demokratski, mirni i fer", kaže Džabir Derala iz Civila.

Darko Aleksov
, izvršni direktor nevladine organizacije Most, koja izbore posmatra sa najvećim brojem monitora, naglašava da se kampanja odvija bez većih problema:

"Očekujemo da svi relevantni činioci u procesu pokazu političku volju, demokratski kapacitet i kulturu da bi sproveli fer i demokratske izbore."

A analitičari u svojim ocenama ističu da kampanju za sada obeležavaju ozbiljne programske razlike u odnosu na rešavanje problema sa Grčkom oko imena i ulazak Makedonije u Evropsku uniju i NATO.

Ekspert za politički marketing Petar Arsovski kaže da se Makedonija prvi put suočava sa realno različitim programskim opredeljenjima između kandidata dva najveća politička bloka:

"Do sada su programska opredeljenja bila uglavnom slična, a sada su ona različita, i to se dešava prvi put. Ja očekujem da će se pri kraju kampanja zaoštriti i može preći u negativnu kampanju."

Politički analitičar Mersal Biljali smatra da pretendenti za predsedničku funkciju ne nude konkretne programe i rešenja spora sa Grčkom o imenu, koji se prema njemu nametnuo kao glavna tema u predsedničkoj kampanji. Umesto toga, suočavamo se sa negativnom kampanjom i optužbama prema politčkim rivalima:

"Na žalost, još uvek se ne možemo osloboditi prošlosti, tako da kampanja više sadrži insinuacije, napade na protivkandidate, i druge stvari, koje ne stimulisu građane da izađu na glasanje, već ih zamaraju. Ljudi žele da čuju konkretne stvari koje bi kandidati uradili."

Inače, predsednički i lokalni izbori će se održati 22. marta. Za funkciju novog šefa države, koji će zameniti aktuelnog Branka Crvenkovskog, pretendiraju sedmorica, a za gradonačelnika u Skoplju i još 84 opštine prijavljeno je preko 350 kandidata.
  • 16x9 Image

    Blagoja Kuzmanovski

    U novinarstvu je od 1993. kada počinje da radi u dnevnoj redakciji Makedonskog radija. Bio urednik i voditelj informativnih emisija. Od 2002. šef dopisništva RSE u Skoplju.

XS
SM
MD
LG