Dostupni linkovi

Troje mrtvih u novom oružanom incidentu u Skoplju


Oružje pronađeno nakon pucnjave u Skoplju, u maju ove godine
Troje ljudi je ubijeno u oružanom incidentu u četvrtak uveče u jednom ribljem restoranu u skopskom naselju Aerodrom, kada je naoružani čovek ušao i otvorio rafalnu vatru iz automatske puške na jedan od stolova u lokalu, posle čega je kolima pobegao sa mesta događaja.

Osumnjičeni za ubistvo se jutros sam prijavio policiji i priznao je delo, izjavila je ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska. Jedan od ubijenih je bio pritvaran zbog trgovine drogom i on je bio glavni cilj 47- godišnjeg napadača.

“Prema njegovoj izjavi datoj u policijskoj istrazi jutros, motivi ubistva su bili neraščišćeni dužničko- poverilački odnosi sa jednim od ubijenih”
, kaže Jakulovska.

Među ubijenima je i jedan policijski službenik, za koga ministarstvo ne zna dali se on slučajno našao tamo ili se poznavao sa dilerom droge. Nezvanično, on je bio bliski rođak šefa obezbeđenja makedonskog premijera Nikole Gruevskog.

Na pres konferenciji ministarka Jankulovska je izjavila da policija na vreme reaguje i rešava incidente.

“Ovakvi događaji su uznemirujući za građane, međutim mi preduzimamo sve aktivnosti koje su neophodne za raščišćavanje slučajeva, da ne bi ostala otvorena pitanja koja bi uticala na bezbednost zemlje”, kaže Jankulovska.

Kao u Latinskoj Americi


Ovakvi incidentii su sve češći u Makedoniji i eksperti strahuju da ukoliko se nešto ne preduzme, Makedonija će početi da liči na latinoameričke države.

“Znači da li možemo očekivati ubistva na bilo kojem mestu, a da policija bude samo izvestitelj sa mesta događaja, da se on desio. U suštini, bezbednosno stanje u Makedoniji je krajnje ugroženo. Svako može posedovati oružje i upotrebiti ga za bilo koji banalni razlog”, kaže univerzitetski profesor Vladimir Pivovarov.

A kriminolog Stefan Budžakovski ističe da poslednji slučaj samo dokazuje da je kriminal u Makedoniji u uzlaznoj liniji i da zabrinjuje podatak da često u takvim slučajevima učestvuju i pripadnici policije.

“Svaka kriminalna aktivnost donosi veću zaradu. Visokoorganizovani kriminal se ne može zamisliti bez učešća i podrske službi koje su zadužene za njegovo gonjenje. Policija, carina, sudstvo i tako dalje”, kaže Budžakovski.

Analitičari upozoravaju da, ukoliko se nastavi sa ovakvim odnosom prema organizovanom kriminalu, se uskoro može desiti da i ovaj problem bude prepreka na putu Makedonije ka EU.

*****
Možda bi vas mogli zanimati i tekstovi
Četvoro mrtvih u sukobu policije i kriminalaca u Makedoniji
Na granici Makedonije i Kosova skrivana velika količina oružja
XS
SM
MD
LG