Dostupni linkovi

Spor o sa Grčkom podelio i medije


Uvek kada postoje različiti stavovi oko bitnih nacionalnih pitanja, kao što je u ovom trenutku spor o imenu sa Grčkom, javlja se tendencija za podele i etiketiranja, pa je ovaj problem podelio i medije na provladine i opozicione.

Glavni urednik dnevnog lista Nova Makedonija Aleksandar Damovski kaže da je ova podela klasičan stereotip koji može važiti i za bilo koju drugu temu:

“Kada neke novine podržavaju neki projekat i kada je uredjivačka politika ocenila da je to dobro za državu, a sasvim slučajno to se poklapa sa vladinim projektom, odmah se lepe etikete za provladine medije, da su oni plaćeni od vlade. To se dešava i sada.”

Damovski kaže da ovakva oštra podela pomaže onima koji žele da manipulišu javnost.

Sa druge strane, glavni urednik televizije "Alsat-M" Muhamed Zekiri ističe da mediji imaju različite stavove o mnogim pitanjima, ali da je spor o imenu najviše isplivao na površini i naglašava tu podeljenost:

PREDSTAVNICI VLASTI POJAČAVAJU PODELE


“Najzaslužniji za takvu podeljenost medija sigurno su premijer Nikola Gruevski i njegova vlada, zato što o tom pitanju imaju selektivni pristup davanja informacija medijima. To se pokazuje i pojavljivanjem premijera samo na odredjenim televizijama, čime ih on sam etiketira kao provladine.”

Analitičar Anastas Vangeli kaže da je sada problem što ima mnogo samoproglašenih branioca nacionalnih interesa koji sebe smatraju većim patriotima od ostalih i sami kreiraju stereotipe o tome ko je izdajnik, a ko nije. Vangeli naglašava da su takve tendencije uvek postojale i da će postojati i u budućnosti i da su državne institucije dužne da spreče dalje podele izmedju sopstvenih gradjana.

“Na žalost, u našem slučaju upravo predstavnici države su ti koji pojačavaju ove podele, zato što otvoreno manifestuju netoleranciju i želju za obračun sa svojim neistomišljenicima.”

U poslednje vreme u Makedoniji javne ličnosti i intelektualci koji se zalažu za kompromis u sporu sa Grčkom, od odredjenih medija, pa i od političkih krugova, bili su optuženi da su izdajnici i da rade za interese Grčke.

Sa druge strane, oni koji ne prihvataju kompromisno rešavanje problema, kritikovani su da šire evroskepticizam.
XS
SM
MD
LG