Dostupni linkovi

Intenziviranje napora za rešenje spora oko imena


Rešenje spora sa Grčkom jedan je od osnovnih uslova da Makedonija postane članica NATO-a i da dobije datum za početak pristupnih pregovora sa EU.
Rešenje spora sa Grčkom jedan je od osnovnih uslova da Makedonija postane članica NATO-a i da dobije datum za početak pristupnih pregovora sa EU.
Posrednik Ujedinjenih nacija u sporu između Makedonije i Grčke, Metju Nimic, 23. februara dolazi u Skoplje, potvrdilo je ministarstvo spoljnih poslova, ne dajući nikakve detalje oko njegove posete.

"Da li dolazi sa novim predlogom, da li dolazi samo da čuje naše stavove, da li dogovara termin sa Atinom, šta mu je odgovorila Atina, na sva ta pitanja posrednik treba odgovoriti," izjavio je portparol ministarstva Petar Culev.

U međuvremenu, poslednjih nekoliko dana su došle nove poruke i podsticaji iz Vašingtona i Brisela.

Metju Nimic posetiće Makedoniju krajem februara, a detalji posete nisu poznati
Američki zamenik državnog sekretara Džejms Stajnberg je u razgovoru sa makedonskim predsednikom Gjorgem Ivanovim istakao da pitanje o imenu treba rešiti što brže, a šef španske diplomatije Migel Anhel Moratinos je optimistično najavio da je rešenje spora i određivanje datuma za početak pristupnih pregovora Makedonije sa Evropskom unijom, moguće za vreme španskog predsedništva u Uniji.

"Ako je potrebna pomoć EU ili španskog predsedništva, onda ćemo mi to i uraditi," izjavio je Moratinos u Briselu, najavljujući i posetu Skoplju.

Makedonija to prihvata kao želju njenih prijatelja i saveznika da se stvari pokrenu unapred, izjavio je šef makedonske diplomatije Antonio Milošoski, ponavljajući da rešenje, ipak, ne zavisi samo od Makedonije.

U pravcu intenziviranja napora za rešavanje spora, nezvanično, iduće nedelje u Briselu je zakazan susret premijera Makedonije i Grčke Nikole Gruevskog i Jorgosa Papandreua.

U vladi u Skoplju zasada ne potvrđuju ovakvu informaciju.

ISKORISTITI MOMENAT

Povećani angažman EU oko ovog pitanja je potvrdio i finski ministar spoljnih poslova Aleksandar Stub, koji je nedavno boravio u Skoplju. On je izjavio da podržava konkretnije učešće najvećih zemalja Unije u pokušajima da se dođe do rešenja u sporu oko ustavnog imena Makedonije.

Očigledno je da bi Evropa želela pomoći u sporu koji blokira i određene procese koji se odnose na Uniju, kaže politicki analitičar Zdravko Savevski, dodajući da bi ta pomoć bila u formi pritiska na obe strane.
U svemu ovome treba krenuti od osnovne formule, odnosno da Makedonija prestane provocirati, a da Grčka prestane blokirati.

"Treba iskoristiti momenat koji su dala ova dva faktora, ali ja sumnjam da naša rukovodeća struktura to može iskoristiti. U svemu ovome treba krenuti od osnovne formule, odnosno da Makedonija prestane provocirati, a da Grčka prestane blokirati," smatra on.

Savevski kaže da ekonomska kriza u Grčkoj treba biti dodatan podsticaj makedonskoj strani da odgovori na ovu zainteresovanost EU da se u ovom periodu dođe do rešenja, s obzirom na to da bi i ona možda bila podložnija pritiscima da se dođe do kompromisa.

Rešenje spora sa Grčkom jedan je od osnovnih uslova da Makedonija postane članica NATO-a i da dobije datum za početak pristupnih pregovora sa EU.

Stav Atine je da Makedonija prihvati ime koje bi sadržalo geografsku odrednicu i koje bi bilo za sveukupnu upotrebu, što je neprihvatljivo za vladu u Skoplju.
XS
SM
MD
LG