Dostupni linkovi

Makedonsko-grčki spor: Malo optimizma posle Lisabona


Premijeri Makedonije i Grčke Nikola Gruevski i Jorgos Papandreu u martu 2010 u Briselu
Premijeri Makedonije i Grčke Nikola Gruevski i Jorgos Papandreu u martu 2010 u Briselu
Posle samita NATO-a u Lisabonu opozicija i eksperti ne očekuju nekakav napredak u rešavanju spora o imenu sa Grčkom i u makedonskim evrointegrativnim procesima, bez obzira na izjavu predsednika države Gjorga Ivanova da postoje nove inicijative i pomaci sa postojećeg status kvo stanja.

U nekoliko susreta koje je imao Ivanov sa svetskim državnicima, on je istakao da je klima pozitivna, da smo mi spremni, i da nije daleko dan kada će se problem rešiti.

Nakon samita, nije hteo da komentariše da li je na ovim susretima neko izjavio da će pritisnuti i Grčku, već kaže da smo u ovom trenutku realisti.

"Postoje inicijative i pomaci sa onog status kvo stanja koje je bilo. Nadajmo se da ćemo i sa druge strane imati istu dobru volju i želju da se dođe do rešenja, jer sve posledice ovog problema trpimo mi"
, kaže Ivanov.

A profesor Ivica Josifović kaže da, iako ne isključuje mogućnost da te nove inicijative budu novi direktni susreti makedonskih i grčkih pretstavnika ili sa posredstvom medijatora u sporu, ipak ne može videti nikakve izglede da oni donesu nešto novo.

"Grci su na samitu NATO-a u Lisabonu dobili ono što su tražili, da se jasno kaže da Makedonija neće biti primljena bez rešenja spora o imenu, i sada su oni mirni oko toga i ostaće da čekaju potezanje nekih novih koraka od strane Makedonije"
, smatra Josifović.

Pozicije na mrtvoj tački


Opozicija nema informacija o nikakvim pomeranjima i to je stavlja u podređnu situaciju bez mogućnosti da relevantno sudi o ovom pitanju, kaže raniji premijer Vlado Bučkovski iz opozicionog Socijaldemokratskog saveza. Ostaje jasno da susreti koje je imao ivanov u Lisabonu neće rešiti suštinski problem.

"Susreti “na nogama” koje smo videli da su napravljeni na samitu NATO-a i sa predsednikom Obamom i sa kancelarkom Merkel, neće rešiti problem koji Makedonija ima od samita u Bukureštu pa naovamo. Mislim da su izjave Ivanova samo za domaću upotrebu i da nemaju nikakve dodirne tačke sa realnošću"
, navodi Bučkovski.

Eksperti kažu da ukoliko u narednom periodu ima inicijativa, one bi se odnosile na intenziviranje direktnih susreta između makedonske i grčke strane, ali da one još uvek ne pokazuju izglede o pomeranju pozicija, nego bi se nastavile u smeru potvrđivanja volje sa obe strane.

Ni na jednoj ni na drugoj strani još uvek nema spremnosti o suštinskom vođenju pregovora, koji bi se odnosili na visoko senzitivne teme oko imena sa geografskom odrednicom za sveukupnu upotrebu, kao i o identitetu, jeziku i kulturi, smatraju analitičari.
XS
SM
MD
LG