Dostupni linkovi

Makedonija nije spremna za kompromis


Skopje building

Društvo u Makedoniji još nije spremno za kompromis sa Grčkom i zbog toga vlasti kalkulišu i odugovlače sa iznalaženjem rešenja o pitanju imena, komentarišu analitičari posle jučerašnjeg susreta posrednika Ujedinjenih nacija Metjua Nimica sa makedonskim i grčkim pregovaračima.

Nakon najnovije runde u Ženevi, Nimic je izjavio da na stolu nisu bili izneti novi predlozi, dodajući da su obe strane duboko ukopane u svojim pozicijama, ali je ipak izrazio nadu da se pozicije mogu promeniti.

Sa druge strane, makedonski premijer Nikola Gruevski juče je ponovio stav da će eventualno rešenje prvo ići na referendum:

“Zalažemo se za referendum u trenutku kada ćemo imati nekakav predlog, koji će u najmanju ruku biti prihvatljiv bar za Grčku, to je prvi preduslov, a drugi je da vidimo da li će biti prihvatljiv i za građane Makedonije.”

Politikolog Zidas Daskalovski kaže da, s obzirom na to da se najveći deo ljudi protive promeni imena, ideja o referndumu je u korist vlade. Ali građani mogu da odbace to rešenje ili da referendum doprinese polarizaciji između građana. Ipak, to može iskomplikovati stvari, kaže Daskalovski:

“Može se desiti da Grčka ne prihvati unapred da rešenje bude stavljeno na referendum, odnosno da Atina insistira da naša vlada preuzme odgovornost i prihvati kompromisno rešenje.”

Nekadašnji ministar spoljnih poslova Denko Maleski kaže da Makedonija nije spremna za kompromis. Ova vlast je praktično dobila poslednja tri izborna ciklusa na tu nacionalnu kartu, ističe Maleski:

“Tako da je izuzetno teško za ljude koji su sada na vlasti da se zahvate sa ozbiljnim rešavanjem ovog delikatnog pitanja i mislim da će se protiviti koliko mogu duže. Antikvizacija je isto tako deo te strategije, ne traženja rešenja, već konfrontacije. i otuda su oni, kao i čitava država, uhvaćeni u sopstvenoj zamci.”

Maleski ne veruje u brzo rešenje spora, jer je to veoma teško za jednu nacionalističku partiju, koja čitav svoj potencijal crpi iz nacionalne emocije naroda. Posle susreta u Ženevi, Nimic je rekao da je došlo vreme da “izguramo” rešenje koliko možemo brže. To će biti i cilj moje posete regionu, da vidim da li je rešenje moguće, naglasio je Nimic. Medijator u sporu 6. jula dolazi u Skoplje, a dva dana kasnije odlazi u Atinu.

Pogledajte komentare (1)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG